Rabarbercake

Rhubarb sponge pud

bron: The Times (18 maart 2005)
500 gr. rabarberstengels; 2 grote eieren; 100 gr. zelfrijzend bakmeel (of 100 gr bloem met 7 gr bakpoeder); 100 gr. poedersuiker; 100 gr. zachte boter; 100 gr extra poedersuiker

Verhit de oven op 180o C (gasstand 4). Klop de boter en de 100 gram poedersuiker in een kom licht en schuimig. Voeg, als kloppend, de eieren een voor een toe. Spatel de gezeefde bloem er voorzichtig door, zodat er een dik beslag ontstaat.

Ontdoe de rabarberstelen van het blad en snijd ze in stukken van 2 cm. (Zie opmerking 2.) Vet een plm. 1 liter grote bakvorm in met boter. Leg de rabarberstukjes er losjes, over de bodem verdeeld, in. Strooi de andere 100 gr poedersuiker erover. Spatel het beslag erover en strijk het glad, zodat alle rabarber eronder is. Bak gedurende drie kwartier, tot de bovenzijde mooi goudbruin is en cake-achtig.

12 maart 2008
In Groot-Brittannië bestaat een heuse rabarbercultuur. De Yorkshire rhubarb is gekend. Het wordt binnen, op een constante temperatuur van dertien graden geteeld en is fris knapperig. Rabarbertelers hebben binnen de driehoek Leeds-Bradford-Wakefield een beschermde status voor hun product aangevraagd.

20 april 2008
Beter laat dan nooit. De eerste rabarber uit de tuin en deze cake gemaakt. In een ronde grote vorm, dus ik had meer beslag nodig.

OPMERKINGEN
1.   Serveer met slagroom. Of ijs. Maar ook zonder is het erg lekker.
2.   Lees de achtergronden van rabarber – overweeg, vanwege het oxaalzuur, de stukjes eerst even te blancheren, snel in koud water af te koelen en goed te laten uitlekken.
3.   Poedersuiker is niet nodig. Bovendien: gebruik de hoeveelheid suiker naar eigen smaak. Ik heb wat minder in het cakebeslag gebruikt en wat minder over de rabarber. En bovendien nog eens ongeraffineerde rietsuiker gebruikt. Het resultaat was heel goed.
4.   Of ik heb niet goed ingevet, of het komt door de suiker, of…. maar bij het omkieperen bleven nogal wat stukken rabarber aan de bodem van de vorm plakken. Of te lang doorgebakken (exact 45 minuten), of het was door het blancheren te zacht, of….


Naschrift mei 2009
Jaqueline doet t.a.v. 4 het idee aan de hand om bloem over de beboterde vorm te strooien. Ik heb onlangs een stuk bakpapier erin gelegd. Dat werkte goed

1 gedachte over “Rabarbercake”

  1. Ik heb deze cake vorig weekend gemaakt: super eenvoudig recept, maar heerlijk lekker! Fijn om wat verschillende rabarberrecepten te hebben, dankjewel!

Een reactie plaatsen

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.