Kafferkoren of zwarte sorghum (zaad)

 2,50

Op voorraad

Beschrijving

Open Pollinated Seeds - logo 150x150
Klik voor tekst en uitleg

Sorghum bicolor

Grote eenjarige, kan 1,5 meter of meer hoog worden. Zwarte decoratieve zaadpluimen. Je zou het een gierst kunnen noemen; een reuzengras uit Afrika dat daar al honderden, duizenden jaren tot op de dag van vandaag door miljoenen mensen wordt verbouwd en gegeten. voor van alles. Vooral het lekkere en voedzame zaad, maar ook de stengels van deze soort zijn zeer zoet en worden net als suikerriet gebruikt. Onze tuinhulp Joseph uit Sierra Leone zegt dat de mensen daar op de stengels kauwen.

Sorghum wordt in Afrika meer en meer verdreven voor maïs, maar in Europa gebeurt het omgekeerde. Nederlandse boeren gebruiken het in de wisselteelt. Het kan als graan worden gemaald en voor het bakken van (plat) brood worden gebruikt, zoals in India. Waar ze het ook in groentencurry’s doen. Het wordt ook gebruikt bij de productie van alcohol (kafferbier/gierstbier). Hoewel het a priori om de korrels gaat, is het blad van de sorghumplant is eetbaar en bevat, naar verluidt, veel voedingstoffen.  In enkele  Afrikaanse een men een gerecht van rijst, bonen en rode sorghumbladeren. (Wij hebben dat nog niet gedaan.)

De plant tolereert droogte en groeit weer verder na een regenbui.

Hoeveelheid zaad/zakje: 3 gram, ca. 150 zaden
Houdbaarheid (na oogst): 5 jaar (zaad is langer houdbaar als het koel, donker en luchtdicht wordt verpakt. Lees dit.)
Zaai-instructie: als mais


Opmerkingen:

Sorghum kan vanwege zijn sterke wortelgroei worden gebruikt als bodemverbeteraar bij sterk verdichte bodems. En natuurlijk als sierplant vanwege zijn prachtige pluimen.

 

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Kafferkoren of zwarte sorghum (zaad)” te beoordelen