Het is de maand van het oogsten. Er wordt nog weinig gezaaid. Pompoenen halen we naar binnen en leggen we in de kelder. Bonen hebben aan de plant gedroogd en schonen we. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.
Zaaien en planten
In september hebben we Teltower rübchen uitgeplant en in de koude bak veldsla gezaaid. Daar gaat dan het glas overheen als het kouder dreigt te worden. Je kan ook nog bepaalde spinazierassen zaaien en snijbiet, maar dat doen wij niet. Winterpostelein is wel leuk. Dit jaar zaaien we wel sla ras winterkoning in de kas. Normaal gesproken hebben we het niet op bladgroente in de winter, maar je moet eens wat proberen.
10-10-10-10
Op 10 oktober 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.
We planten knoflook in het bed waar volgend jaar de wortel en knolgewassen komen. Daar stonden dit jaar courgettes, die zijn afgelopen week “geruimd”.
Eerste nachtvorst
We laten pastinaken, aardperen en schorseneren zo lang mogelijk in de grond. Ze kunnen vorst goed verdragen. Als de eerste nachtvorst zich aankondigt oogsten we penen en bieten, die kuilen we in.
Ook rooien we de yacon – de knollen gaan in een bak (speciekuip) met droge compost en houden we ergens rond de tien graden. Dat kan in de hal zijn. De stronken met de broedbolletjes kuilen we in, naast de bieten en de wortelen.
Ook zoete aardappelen worden vlak voor de eerste nachtvorst gerooid.
Walnoten
Bij ons is de oogst dit jaar niet bijster groot. Het is wel een feest voor de eekhoorns, die de halve boom leeg halen. Maar als je walnoten hebt, droog ze goed rond 20 – 25 graden. De dat niet in de oven, dan gaan ze ranzig smaken. Wij zetten de gaaskistjes in de keuken, binnen het stralingsbereik van de finoven. Weeg ze eerst. Na vier tot zes weken is het gewicht van de noten gehalveerd. Als het zover is, kunnen de noten in netten worden gedaan en opgehangen.
Hazelnoten
Daarvoor geldt hetzelfde procedé. Ze zijn kleiner, dus met een week of twee, drie is het gedaan.
Slakkeneieren zoeken of niet
De herfst is de tijd waarop slakken paren. Zoek hun witte eitjes in kieren, onder planken of stenen en verwijder ze. Dit jaar hebben we veel mensen hun beklag horen doen over de invasie van slakken. Bij ons viel het mee. Afkloppen!
Ik zou graag eens zoete aardappelen en aardperen willen planten maar helaas eten de woelratten/muizen bijna alles op! Hebben jullie een oplossing hiervoor?
groetjes Marlène
Ai, wat erg. Nee, we hebben geen pasklaar antwoord anders dan “zo veel mogelijk vangen”. Wij hebben ook een periode gehad dat er veel ondergronds was weggegeten, met name bij bieten. Waren woelmuizen en muizenvallen (op een lat geschroefd) tussen de rijen planten, hielp.