Oktober in de moestuin

Die staan al in de kelder

Het is de maand van het oogsten. Er wordt nog weinig gezaaid. Pompoenen halen we naar binnen en leggen we in de kelder. Bonen hebben aan de plant gedroogd en schonen we. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.

De lust van den waardigen hovenier zal niet verslappen, schoon hij in deeze maand bespeurt dat zijne hof, eene geheel andere gedaante begint aantenemen; in tegendeel, het vermaak dat de Lente, en het nut en het voordeel dat, behalven gelijksoortig vermaak, de zomer hem aangebragt heeft, zo wel als het een en ander, ‘t welk de fische herfst hem nog werkelijk aanbrengt, spooren hem onafgebroken aan, om zijnen arbeid, te welstande en verbeteringe van zijnen hof, te blijven aanleggen; en hoedanig zou toch de mensch moeten weezen, die geen vermaak schepte, of geen genoegen nam in het aangename en nuttige dat de Natuur oplevert. Uit: Almanach der Natuur, 1789

Zaaien en planten

In september hebben we Teltower rübchen uitgeplant en in de koude bak veldsla gezaaid. Daar gaat dan het glas overheen als het kouder dreigt te worden. Je kan ook nog bepaalde spinazierassen zaaien en snijbiet, maar dat doen wij niet. Winterpostelein is wel leuk.  Dit jaar zaaien we wel sla ras winterkoning in de kas. Normaal gesproken hebben we het niet op bladgroente in de winter, maar je moet eens wat proberen.

10-10-10-10

Op 10 oktober 10 cm diep en 10 cm uit elkaar.

We planten knoflook in het bed waar volgend jaar de wortel en knolgewassen komen. Daar stonden dit jaar courgettes, die zijn afgelopen week “geruimd”.

Eerste nachtvorst

Yacon oogsten na de eerste nachtvorst

We laten pastinaken, aardperen en schorseneren zo lang mogelijk in de grond. Ze kunnen vorst goed verdragen. Als de eerste nachtvorst zich aankondigt oogsten we penen en bieten, die kuilen we in.
Ook rooien we de yacon – de knollen gaan in een bak (speciekuip) met droge compost en houden we ergens rond de tien graden. Dat kan in de hal zijn. De stronken met de broedbolletjes kuilen we in, naast de bieten en de wortelen.
Ook zoete aardappelen worden vlak voor de eerste nachtvorst gerooid.

Walnoten

Bij ons is de oogst dit jaar niet bijster groot. Het is wel een feest voor de eekhoorns, die de halve boom leeg halen. Maar als je walnoten hebt, droog ze goed rond 20 – 25 graden. De dat niet in de oven, dan gaan ze ranzig smaken. Wij zetten de gaaskistjes in de keuken, binnen het stralingsbereik van de finoven. Weeg ze eerst. Na vier tot zes weken is het gewicht van de noten gehalveerd. Als het zover is, kunnen de noten in netten worden gedaan en opgehangen.

Hazelnoten

Daarvoor geldt hetzelfde procedé. Ze zijn kleiner, dus met een week of twee, drie is het gedaan.

Slakkeneieren zoeken of niet

Slakkeneitjes met jonge naaktslak – foto: Commons Wikipedia – Watchduck (a.k.a. Tilman Piesk)

De herfst is de tijd waarop slakken paren. Zoek hun witte eitjes in kieren, onder planken of stenen en verwijder ze. Dit jaar hebben we veel mensen hun beklag horen doen over de invasie van slakken. Bij ons viel het mee. Afkloppen!

2 gedachten over “Oktober in de moestuin”

  1. Ik zou graag eens zoete aardappelen en aardperen willen planten maar helaas eten de woelratten/muizen bijna alles op! Hebben jullie een oplossing hiervoor?

    groetjes Marlène

    Beantwoorden
    • Ai, wat erg. Nee, we hebben geen pasklaar antwoord anders dan “zo veel mogelijk vangen”. Wij hebben ook een periode gehad dat er veel ondergronds was weggegeten, met name bij bieten. Waren woelmuizen en muizenvallen (op een lat geschroefd) tussen de rijen planten, hielp.

      Beantwoorden

Plaats een reactie