De Tuinen van MergenMetz werkt mee in het project Gelderse Korte Notenketen. Dat past namelijk uitstekend in de ommezwaai die nodig is van dierlijke melk en vetten naar plantaardige. Boeren planten notenbomen en verminderen het aandeel vee, op termijn (want de boom moet wel een paar jaar groeien voor ze voldoende noten geeft.)
Voor dit project ontwikkelde meesterkok Angélique Schmeinck een aantal interessante recepten. Deze smaakvolle walnootsalsa is er één van.
Kijk ook eens bij walnootmayonaise.
Een smakelijke dikke saus gebaseerd op de salsa verde uit de Italiaanse keuken. Een verrukkelijk bijgerecht in combinatie met salades, gegrilde groenten, BBQ-gerechten, door pasta, op crostini (geroosterd brood).
- 25 ml zonnebloemolie
- 2 tenen knoflook, ragfijn gesnipperd of geperst
- 100 gr sjalotten, gesnipperd
- 75 gr walnoten, grof gehakt
- 25 gr kappertjes
- 25 gr zoetzure kleine augurken (cornichons), dunne plakjes
- 25 gr zwarte olijven (Taggiasche), zonder pit, fijngesneden
- 3 eetl peterselie, fijngehakt (wel de echte platte, geen krul)
- 50 ml walnootolie
-
Verwarm de zonnebloemolie en fruit de sjalot met knoflook op laag vuur glazig. Laat afkoelen.
-
Spel de kappertjes af met koud water en laat goed uitlekken. Meng alle ingrediënten.