Dit is een verrukkelijk en bijzonder smakende soep van knolkervel. Zacht, romig en zoet. En zeer eenvoudig te maken. Serveer het met wat hartigs.
- 1 st ui, in hele plakken van ca ½ cm, , ringen losgemaakt
- 1 eetl melk
- 1 eetl bloem
- snuf zout
- plantaardige olie (arachide-olie)
- 1 st ui, gesnipperd
- 1 kg knolkervels, geschild en in blokken
- 1 eetl boter
- scheut(je) room
- wat Roomse kervel, blad fijn gehakt (optioneel)
- peper uit de molen en zout
- 150 gr tamme kastanjes, gekookt (vers, vacuüm of uit blik), grof gehakt
- 1 eetl bruine suiker
- 1 eetl boter
-
Verhit wat olie in een koekenpan.
-
Meng de bloem met wat zout. Doe de melk in een kom.
-
Dompel de uiringen eerst in de melk, haal ze daarna door de bloem en bak ze in de hete olie.
-
Als de mooi bruin zijn, vis je ze uit de olie en leg ze op een keukenpapier op een bord.
-
Naar keus snijd of breek je de ringen. Of je houdt ze heel.
-
Verhit de boter, op laag vuur, in een stevige pan (een kasserol). Fruit de ui tot die glazig is. Niet bruin.
-
Voeg de brokken knolkervel toe en roerbak nog even. Bestrooi alvast met wat peper uit de molen en zout. Doe er water bij. Niet te veel, meer kan altijd.
-
Laat het, met het deksel op de pan, een kwartier koken. In elk geval tot de brokken zacht zijn.
-
Doe er een scheut room bij en pureer het (met een staafmixer). Breng op smaak, als dat nodig is, met wat peper en/of zout.
-
Smelt de boter in een steelpan en doe de brokken kastanjes erin.
-
Bak ze 2 minuten op laag vuur en doe dan de suiker erbij. Roer goed, zodat alles goed wordt bedekt. Nog heel even door verhitten en dan van het vuur halen en wegzetten.
-
Doe de soep in kommen, leg er wat ui en gebakken kastanjes op en een beetje groene kervelblad.
-
Eet smakelijk!
De knolkervel is verrassend zoet. Gerhard had er voor een diner wat gochugaru door gedaan (Koreaanse peperpoeder) en er een hartig streepje brood bij geserveerd.
15 december 2023
Soep van knolkervel is behoorlijk onbekend. Knolkervel is überhaupt iets dat helemaal is vergeten. Vandaag komt een groep mensen bij ons dineren en we hebben een mooi menu bedacht, voor deze tijd van het jaar. Deze knolkervelsoep, tarte tatin van koolraap, een hertenbiefstukje met zuurkoolbriks en kastanjepuree, een dessert van kweeperenijs. Geheel in het seizoen.