Deze rijst met bonen is gekruid met knoflook, ui en creoolse kruiden en gekookt in kokosmelk met tijm, laurier en rode peper. Voedsel voor de ziel.
- arachide of andere bakolie
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst, minstens kwartier voor het de pan in gaat
- ½ st ui, gesnipperd
- 1 theel creoolse kruiden (= cajun kruiden)
- 1 kop of mok rijst (wij hebben volkoren basmati)
- 1 theel gedroogde tijm
- 1 blikje kokosmelk (half blik, 200 ml)
- 1½-2 kop water
- 400 gr kidneybonen, gekookt (uit blik mag, maar niet doen, dan zijn bonen zo week)
- 2 st laurierblad
- peper uit de molen en zout
- 1 theel paprikapoeder (optioneel)
- bouillonblokje (optioneel)
- 1 st rode peper (of ½ scotch bonnet)
-
Droge bonen een nacht laten weken. De volgende ochtend het weekwater wegdoen en dan de kindneybonen in schoon water koken. Dat gaat sneller dan je denkt, een half uurtje misschien. Tussendoor een keer het kookwater wegdoen en nieuw (kokend) water toevoegen. Afgieten, uit laten lekken.
Droge bonen weken en zelf koken geeft smakelijkere bonen, bonen in een pot zijn over het algemeen slappe hap.
-
Verhit de olie in een ruime pan. Voeg ui, knoflook, tijm en de rode peper toe. Roerbak heel even.
-
Dan de rijst erdoor roeren.
-
Kort daarna de kokosmelk en het water. Even roeren.
-
En dan vrijwel meteen: laurierblad, bouillonblokje, creoolse kruiden. Roer door. Breng aan de kook, het deksel op de pan en laat op laag vuur garen. Dat kan, afhankelijk van de rijst, 20 – 40 minuten duren (af en toe checken, misschien wat water erbij)
-
Doe tegen het einde de bonen erbij, schep goed door, laat de bonen warm worden.
-
Haal de laurierbladen eruit, breng op smaak met peper uit de molen en misschien wat zout (hoeft waarschijnlijk niet).
-
Serveer in een schaal.
Creoolse of cajunkruiden is een mengsel van tijm, cayennepeper, ui, knoflook, oregano, paprika, peper, zout en meer.
2 mei 2024
We aten deze Caraïbische rijst met bonen bij de Jamaicaanse geitenstoof. Al met al heel erg lekker.