Een makkelijke, eenvoudige en o zo smakelijke gratin met brokken chayote. Eet het als hoofdgerecht of als bijgerecht. (Christophines zijn doornloze chayotes.)
- 1 kg chayotes
- béchamelsaus
- peper uit de molen en zout
- 2 eetl peterselie, gehakt
- 2 eetl olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngesneden/-gehakt
- 1 st ui, gesnipperd
- kaas, geraspt (Remeker Ryp, Emmentaler, Gruyère e.d.)
-
Snijd de chayotes in vieren, verwijder de kern en kook ze ongeveer 20 minuten in kokend water met zout.
-
Verwarm een scheut olie in een kleine koekenpan en fruit de ui met de knoflook.
-
Zodra de chayotes gaar zijn, uitlekken, de schil verwijderen en in stukjes snijden.
-
Meng met de ui en knoflook en bestrooi met gehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
-
Leg de chayotebrokken in een schaal en bedek het met de béchamelsaus en strooi er de kaas over.
-
Zet ongeveer een kwartier in de oven, tot de kaas mooi gegratineerd is.
-
Verwarm de oven voor op 200℃
- Je kunt de kaas vervangen door paneermeel en er voor het gratineren een beetje boter op doen.
- De bechamelsaus maakten wij als volgt: pakweg 30 gram boter smelten, witte bloem erdoor roeren (met een garde) tot het droog en plakkerig wordt en dan koude melk toevoegen – al roerend telkens aan de kook brengen. En als het dik genoeg is: nootmuskaat en peper erdoor. Dik genoeg is niet te dun, maar ook geen pap waar de lepel in zou blijven staan.
28 oktober 2024
We hadden een enorme chayoteoogst. Een aantal, die we “koel” buiten lieten, vervielen in bederf, een aantal bleek ook voor voor pissebedden, en een aantal in de kelder (!), liep al fiks uit. En we hebben twee meegegeven aan hoog bezoek uit Duitsland. Enfin, drie chayotes gebruikt voor deze schotel.
Het is een smaakvol geheel, maar er mag best wel iets bij. Ofwel in de schotel vis, garnalen of spekjes, of rode (jalapeño) pepers.