Chayote met spek en pasta

Chayote met spek en korte pasta
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
25 min
 

Een eenvoudig maar verrassend smakelijk gerecht van in dunne plakjes gesneden chayote, met een uitje en guanciale, het traditonele Italiaanse wangspek. En natuurlijk Parmezaanse kaas erover.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: idee van: cuciniamoinsieme.it
Ingredienten
  • 320 gr korte pasta
  • 2 st chayotes, geschild, kern eruit en in dunne plakjes
  • 180 gr Guanciale, wangspek
  • 1 st middelgrote ui, door de helft en dan dunne halve ringen
  • Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • peper uit de molen
  • zout
  • olijfolie optioneel
Bereiding
  1. De chayotes snijd je het best met een mandoline in dunne plakjes.

  2. Zet een pan water op dat dan aan de kook komt om zo meteen de pasta te koken.

  3. Snijd de wangspek ik reepjes en zet het in een (kleine) koekenpan op laag vuur op; het bakt zichzelf uit en vet komt vrij.

  4. Neem een stevige pan, een kasserol, en giet wat van het vet uit de koekenpan er in over. (Als je dat niet wilt, een scheutje olijfolie.) Doe de ui erin en laat het zachtjes bakken.

  5. Schep af en toe om, het mag bruinen en als het bruin wordt, de plakken chayote erbij doen. Strooi er een beetje zout over. Goed door elkaar scheppen.

  6. Doe een soeplepel kookwater (uit de pan voor de pasta) en doe dat bij de chayote. Schep goed door en laat een tijd stoven. Het deksel hoeft er niet op. Maar wel af en toe omscheppen.

  7. Als het water kookt de pasta erin doen.

  8. Hevel de spekjes over naar de chayote, meng goed en laat op laag vuur verder stoven. De smaken trekken in en door elkaar.

  9. Er mag al peper over worden gedraaid. En weer doorscheppen.

  10. Als de pasta gaar is, dit bij de chayote-spek doen, door elkaar scheppen en hoppa, in de borden

  11. Kaas erover, misschien nog wat peper en serveren!

7 november 2024
Bij het ruimen van de aardperen, d.w.z. het snoeien van de hoge, lange stengels, bleek de chayote ook daar tussen de planten wat vruchten te hebben achtergelaten.
Vanavond dit eenvoudige gerecht gekookt. Het was zo eenvoudig, dat het eigenlijk niet lekker leek te worden.
“Hmmmm, erg lekker,” zei mrs. M toen ze de eerste happen had genomen.
En inderdaad: het is verrassend lekker!

Grappig is dat de chayote in Italië zucchina spinosa heet – courgette/kalebas met stekels.

Plaats een reactie

Waardering