Waarom niet? Dit is een heerlijke Nederlandse quiche met rode kool, ui, wortelen. Met Griekse fèta en Italiaanse balsamico. Lang leve de EU.
- x vellen bladerdeeg of hartig taartdeeg
- 500 gr rode kool, dun gesneden (eerst half door, kwarten, stronk eruit)
- 2 st (rode) ui, gesnipperd
- 2-4 tenen knoflook, geperst of fijngehakt minstens kwartier voor verhitten
- 3 st middelgrote wortels, in dunne plakken
- 2 theel komijnpoeder
- 3 eetl goede balsaminco azijn
- 2 eetl paneermeel
- 200 gr ricotta (wij gebruikten ricotta di bufala)
- 50 gr echte feta (dus van schapenmelk: φέτα)
- 3 st ei
- rozemarijn, takje of wat gedroogde, blad gehakt/kleiner (niet te veel)
- peper uit de molen
-
Verwarm de oven voor op 200℃
-
Neem een ruime stevige pan (kasserol) en verhit in de olie de ui, knoflook, rode kool en wortel. Zet het vuur niet te hoog, doe er de komijn en wat peper en zout bij.
-
Stoof dit gedurende een minuut of tien met het deksel op de pan.
-
Voeg balsamico toe, schep het erdoorheen en laat afkoelen.
-
Meng in een kom de ricotta en de eieren en wat rozemarijn.
-
Bekleed een quicheschaal met het deeg. Prik wat gaten in de bodem en laat wat overtollig deeg over de rand hangen. (Dat mag straks naar binnen.)
-
Even blind (zonder vulling) voorbakken, kan handig zijn.
-
Als de kool cool is, er verbrokkelde (niet te klein) fèta door mengen. Schep dan de boel over en verdeel over de deegbodem.
-
Schenk het ricotta-eimengsel eroverheen, trillen en schudden helpt het goed te verdelen. Vouw nu de overhangende deegranden terug, een randje over de vulling.
-
Bak de quiche 25-40 minuten (afhankelijk van oven, gewoon paar keer kijken of het bruint en de vulling stevig wordt)
1 december 2024
We telen zelf geen rode kool, noch witte of groene (wel Filderkraut voor zuurkool). Dus soms, heel soms…, kopen we een rode kool. En die kan heel lang liggen wachten op een toepassing. Op de site stonden op dat moment maar twee recepten. De stamppot met bataat is met de ene helft van deze rode kool gemaakt, en deze quiche met de andere. En mrs. M vond het verrukkelijk.