
Een uitermate smakelijk vegetarisch gerecht met witte bonen. De kruiden en lekker aangebakken ui en knoflook geven het een diepere smaak.
- olijfolie
- 2 st ui (gewone gele of witte), in dunne halve ringen
- 6 of meer tenen knoflook, in dunne plakjes
- 1 theel gedroogde, gehakte, rozemarijn of 3 à 4 theel vers
- ½ theel gedroogde rode peper "vlokken" (wij hakten gedroogde piri piri)
- 800-1000 gr gekookte witte bonen (niet die grote boterbonen)
- 2 st citroen, alleen rasp/zeste
- hand peterselieblad, gehakt
- 400-500 gr tomaten, gehakt of door de vingers geknepen (vers of uit blik)
- zout
-
Wij gebruiken altijd (eigen) droge bonen. Zet de avond tevoren de bonen in een bak met ruim water.
-
Kook de bonen (bijna) gaar. Dat duurt misschien een half uurtje. Afgieten, evt koud water erover om doorgaren te voorkomen. Uit laten lekken en bewaren.
-
Neem een stevige (gietijzeren) koekenpan. Verhit een scheut olie en bak de halve uiringen mooi bruin. Dus vuur niet te hoog. Dat duurt een minuut of vijf, blijf erbij. Zijn ze mooi bruin? Dan de helft ervan overhevelen op een bord. Strooi er een pietsie zout over.
-
Giet nog een beetje olie in de pan en doe dan de knoflook, rozemarijn en pepervlokken bij de ui en roerbak tot de knoffen lichtbruin worden. Dat is weer vijf minuten.
-
En dan de bonen en tomaat erbij. En een scheutje water. En een beetje zout. Roer alles mooi door elkaar en laat zachtjes sudderen op middelmatig vuur. Een kwartiertje. Het wordt dan wat dikker.
-
Klaar. Althans: nu de peterselie en citroenrasp erdoor roeren en op de borden scheppen. Drapeer er wat van de ui, die je had bewaard, over. Eet smakelijk!




14 maart 2025
Hongerkloof, wat eet je dan? Bonen, witte bonen! Voor ons op tafel staat een grote bak met bonen van snijboon Musica. Ze zijn eigenlijk voor de verkoop. Deze moeten nog in zakjes worden gedaan, maar het zijn er zo veel…. En kennelijk telen nog maar weinig moestuiniers snijbonen, want Musica verkoopt amper. Dan is het voordeel van bonenzaad dat je dit ook kunt eten. Gisteren een paar fikse handen bonen in een bak gedaan en in ruim water gezet.
Dankzij NRC hebben we nu ook een jaarabonnement op de New York Times en ja, meteen al een rubriek met tien manieren om op makkelijke wijze een bonengerecht te maken.
Dit dus. Erg lekker. Vol van smaak door rozemarijn en gebakken ui en knof.
“Maar ik mis spekjes,” zei mrs. M