Dadeltaart met walnoten

Dadeltaart met walnoten

Verrukkelijke, compacte dadeltaart met walnoten op een bodem van amandelmeel. Deze versie is glutenvrij en lactosevrij, omdat we ghee gebruiken.

Gang: taart
Keuken: Internationaal
Voor: 10 Personen
Auteur: Pauline’s keuken
Ingredienten
  • 200 gr amandelmeel
  • 200 gr walnoten, geroosterd in een droge koekenpan en dan fijngehakt.
  • 1 st ei
  • 250 gr dadels, in stukjes
  • 100 gr roomboter (of ghee: dan is het ook nog eens lactosevrij)
  • 4 eetl suiker
  • wat zout
  • geraspte kokos
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175℃

  2. Meng de amandelmeel met het ei en een snufje zout in een kom tot een egaal deeg.

  3. Vet de bakvorm in – beter is: bakpapier gebruiken -, verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem. Druk het wat aan.

  4. Bak het gedurende een kwartier, tot het mooi bruin wordt. Laat afkoelen.

  5. Smelt de boter (ghee) in een pannetje.

  6. Doe de suiker bij de boter, laat wat bruinen (karamelliseren).

  7. Voeg de dadels toe en ook de gehakte noten.

  8. Verdeel het mengsel over de gebakken amandelbodem. Strooi er wat geraspte kokos over en laat het minstens een uur opstijven in de koelkast.

  9. Kieper uit de bakvorm. Het is een dunne taart, die je dus over de breedte punten kan snijden.

  10. Je kan de kokos er ook later, nadat het uit de vorm is, over strooien.

Opmerkingen

Pauline’s Keuken had het recept van elders en met pecannoten verrijkt. Wij hebben daar walnoten van gemaakt en met ghee ook nog eens lactosevrij. Zo gaat dat.

In het recept van Pauline staat 175 gr roomboter. Volgens ons is 100 gr (ghee/geklaarde boter) ruim voldoende.

25 juli 2025
Deze dadeltaart met walnoten is voor onze tuinhulpen deze taart gemaakt. En ook voor Rob en Clara, die deze avond komen. Rob is een toetjesmens, die een diner het liefst met een dessert begint en Clara prefereert gluten- en lactosevrij eten.
Het is een stevige, compacte taart die bijzonder goed smaakt. Een klein stukje is voldoende. Enkele van de tien punten die we hadden voorgesneden, hebben we nog eens gehalveerd. Ook zo klein als een reep, bijzonder lekker.

Plaats een reactie

Waardering