
Kip met kweeperen is een van oorsprong Marokkaans recept en dat smaakt ook in de Lage Landen uitstekend. Het is licht zoet en hartig tegelijk, een verrukkelijke combinatie. Om je vingers bij af te likken.
- 1 kip, in stukken
- 2 st kweeperen, geschild, kern eruit, in kwarten, misschien nog kleiner
- 2 st ui, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, geperst (minstens kwartier voor het de pan in gaat)
- 1 eetl honing
- 400 ml kippenbouillon (of water)
- olijfolie
- peper uit de molen en zout
- 400 gr butternut squash (muskaatpompoen), schillen en vruchtvlees in blokjes
- 1 st kaneelstokje
- 1 plukje saffraan
- 1 theel komijnpoeder
- 1 theel paprikapoeder
- 1 theel kurkumapoeder
- 1 eetl tomatenpuree
- 1 eetl gember, geraspt
- 1 st ingelegde citroen, alleen schil, in kleine stukjes
- 80 gr gepelde amandelen (optioneel)
- 250 gr couscous
- 4 eetl peterselie (de echte, platte), fijngehakt
- olijfolie
- roomboter of ghee
-
Wrijf de kipdelen in met de komijnpoeder, peper en zout.
-
Neem een stevige pan, smelt een klontje boter en bak de kipdelen aan.
-
Haal ze uit de pan.
-
Doe wat olie in de pan en bak de pompoen, kweeperen en ui. Blus met de bouillon of het water, voeg gember, kaneelstokje, knoflook paprika- en kurkumapoeder, tomatenpuree, honing, citroen en de saffraan toe. Verwarm goed door.
-
Doe de kippenbouten terug in de pan, bij het pompoen-kweeperenmengsel en zet het geheel op laag vuur.
-
Laat tegen de anderhalf uur zachtjes stoven
-
Kook de couscous (regel: x gram en 2.x ml vocht) dus in 500 ml water. Klaar? Meng de peterselie en een paar druppels olijfolie er door.
-
Optioneel: in een droge koekenpan de amandelen "roosteren"
-
Serveer in een brede schaal, couscous en de kip et groenten erop. Eventueel bestrooien met de amandelen.
-
Was de kweeperen goed. Snijd ze met schil en al in kwarten. (Verwijder het klokhuis dus niet.)
-
Kook ze, zo snel mogelijk, in water met wat zout en citroensap. Gedurende 20 à 30 minuten. Niet te zacht!
-
Snijd dan het klokhuis eruit, snijd elk kwart nog eens doormidden en frituur ze in een laag hete olie. Nadat ze uitgelekt zijn kunnen ze bij de saus van de uien enz. (en de kipdelen).
-
Schil de kweeperen, snijd ze in kwarten, verwijder klokhuis.
-
Neem een ruime koekenpan, smelt daarin een klont boter en voeg de honing toe.
-
Bak (karamelliseer) de kweepeerkwarten gedurende een minuut of tien. Daarna wegzetten.






21 september 2025
Het werd dus ‘kip met kweeperen’. Onder het motto: wat doen we met de kweeperenoogst (bij ons zijn het eerder kwee-appels) troffen we bij de oriëntatietocht door boeken en websites, dit recept in diverse uitvoeringen. En mrs. M is gek op kip. We eten niet vaak kip, en als, dan alleen echte, stevige biologische kip. En die is beduidend prijziger dan de plofkippen. Maar ook smaakvoller.
De bedoeling is dit gerecht in een tajine te maken. Maar wij hebben geen tajine. Wel al een jaar of twintig de pan met de naam Doufeu van Le Creuset. Die is voor zacht garen ontworpen. Het deksel kan je vullen met koud water of iets dergelijks – moet niet – en het vocht uit het gerecht condenseert tegen het deksel en druppelt via de noppen neer op het gerecht. Als ware het een tajine.
De bereidingstijd was een stuk langer dan in de bronnen aangegeven. Als die over stukken kip spreken, bedoelden ze misschien filets van plofkip. Wij hadden een fikse biologisch opgevoede kip. Dus de stooftijd is in dit recept op anderhalf uur gezet. We hebben er geen amandelen bij gegeten, noch couscous. Maar kip met kwee en pompoen smaakt, ook zonder dat, uitstekend!