Pasta in een verrukkelijke saus van pompoen en 'nduja, met wat peterselie en kaas. Je moet er maar op komen. Zo makkelijk en lekker.
- 280 gr penne of tortiglioni of paccheri of…. (70 gr p.p.)
- 700-1000 gr pompoen, geschild, ontpit en in blokjes;
- scheut olijfolie;
- 60-120 gr 'nduja;
- 1 st ui;
- 2 of 3 tenen knoflook, geperst (kwartier voor het de pan in gaat);
- bosje peterselie, blad gehakt;
- 100 ml melk of een goede schep ricotta;
- 60 gr Parmezaanse kaas;
- zout;
-
Neem een stevige pan, doe daar een kloeke scheut olijfolie in en fruit de in stukjes gesneden ui, knoflook en peterselie. Voeg de 'nduja toe en roer om deze te laten smelten.
-
Bak nu de pompoen circa een kwartier op laag tot iets minder laag vuur.
-
Voeg water en een beetje zout toe en laat de pompoen ongeveer vijftien minuten koken.
-
Kook ondertussen de pasta in ruim gezouten water. Haal hem eruit een minuut voordat hij beetgaar is.
-
Pureer de pompoen met een vork tot een romige massa. (Italianen kennen de stamppotstamper niet, dat werkt makkelijk.)
-
Doe de pasta in de pan met de pompoen en voeg de melk of ricotta toe.
-
Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer de pasta door elkaar, breng op smaak met wat zout.
Het leukste van dit alles is dat de pompoen met zijn eigen vocht gaart tot een dikke saus.
Wij gebruikten een eetlepel ricotta.

28 oktober 2025
Van gisteren hebben we nog een halve pompoen marina di Chioggia over. En er ligt nog steeds een aangebroken pakje ‘nduja in de koelkast. We hebben de afgelopen tijd genoeg vegetarisch gegeten, dus nu de ‘nduja (waar je overigens maar weinig van gebruikt). Dit recept is samengesteld uit vier Italiaanse recepten, dus Italiaanser kan het niet.
Wij kunnen wel tegen wat pit, dus zitten “hoog” in de ‘nduja. We aten het met penne.
“Heerlijk,” zegt mrs. M. Daar doe je het voor 🙂
