O zo verrukkelijk en snel te maken recept van groenlof, spekjes en pasta. Hollands op zijn Italiaans.
-
Het is een simpel en snel recept. In de ene pan kookt u de pasta conform voorschrift in licht gezouten water, in de andere pan smoort u de groenlof (beet-)gaar.
-
Verhit in een stevige pan wat olijfolie en bak de ui met de spekblokjes; de ui moet glazig worden, niet bruin.
-
Voeg de groenlof toe en de witte wijn. En het water.
-
Smoor de groenlof in tien minuten gaar op middelhoog tot laag vuur. Geen deksel op de pan, het moet verdampen.
-
Ondertussen zal de pasta ook wel gaar zijn. Giet af en meng door de groenlof.
-
Schep op. Bestrooi het bord met peper (en evt zout) en wat Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
15 november 2014
Het recept in het boek gaat uit van flapjes verse pasta, denk aan verse lasagnevellen in driehoeken gesneden. Verder gaat het uit van winterradicchio – wat dat ook moge zijn, maar er zijn twee vormen, radicchio di Chioggia (rond) en di Treviso (meerdere varianten, ziet uit als een witlof).
Groenlof behoort tot dezelfde familie en is (ook) lekker bitter.
Wij hadden radicchio in de tuin, maar die is ongeveer op gegaan aan de tv-opnamen voor Melk en Honing (zie wie on tie-vie [2]) En we hebben groenlof. De heerlijke, bittere, o zo miskende groenlof.
Dus het recept uit het boek van Carluccio maar gehanteerd en eventjes iets anders.
Mrs. M is dit lange weekeinde met de dochters naar een vriendin van ons in Brussel. Dus ik maakte dit gerecht voor mezelf, met een hand droge penne (nog geen 75 gram), maar wel een hele fikse groenlof die meer dan 400 gram opleverde (gesneden, gewassen en droog geslingerd gewogen). Kortom, 400 gram groenten p.p. mag ook.