Gentech produkten in huismerken van Duitse supermarkten

Gentech produkten in huismerken van Duitse supermarkten_poppetjesGreenpeace in Duitsland heeft de Duitse supermarkten gevraagd of er genetisch gemanipuleerde ingrediënten in hun dierlijke huismerkproducten zitten. Het resultaat is opzienbarend: veel. En dat geldt dus ook Aldi en Lidl, die in Nederland actief zijn.

In 2014 onderzocht marktonderzoeksburo GfK

de voorkeur van de Duitse consument: 88% is tegen de teelt genetisch gemodificeerde gewassen. Dat percentage is gedurende de laatste achttien jaar ongeveer gelijk hoog gebleven. De Duitse consument moet er dus niets van hebben. Reden voor een onderzoek.


Dertien supermarktketens

Gentech produkten in huismerken van Duitse supermarkten - lidlDertien supermarktketens ontvingen een vragenlijst.
Er werd alleen gevraagd naar de eigen huismerken, want daarvoor bepalen de supermarkten zelf welke ingrediënten worden gebruikt. Buiten beschouwing bleven dus algemeen verkrijgbare merken, maar ook merken die exclusief door een supermarktketen worden verkocht.
Het accent lag op dierlijke producten, dus eigenlijk: krijgen de dieren gentech-voer. Diervriendelijk houden bleef buiten beschouwing.


Gentech produkten in huismerken van Duitse supermarkten - kolommen per productgroep

Opmerkelijk is dat de keten met de naam Tegut (je zou zeggen: te goed) uitstekend scoort. Tegut heeft bij gevogelte en rundvlees geen eigen huismerk. Supermarktketens die in het dieprood scoren haalden nul punten. Er is geen reden om aan te nemen dat Aldi en Lidl in Nederland andere, gentech-vrije huismerkprodukten leveren.

BESH - ohne gentechnikOpen hier het rapport van Greenpeace Duitsland. Er staat meer in dan we in dit artikel weergeven. Onder andere welke producten van welke supermarkten gentech-vrij zijn en welke het ‘Gentech vrij’ label dragen.


Risico’s van gentech

Hoewel we verre van religieus zijn, zijn wij van MergenMetz van mening dat de mens niet voor God moet spelen, dus de natuur op natuurlijke wijze moet laten kruisen en vereerden. De risico’s van gentech zijn o.a.
1. Riskant en klimaatonvriendelijk
Gentech biedt geen oplossing voor ziekten, milieu- en klimaatsinvloeden. De grote belofte van de industrie is nooit waargemaakt (Bangladesh valt terug op oude rassen, lees dit). Er worden grote veel insecticiden, pesticiden en (kunst)mest gebruikt.
2. Ongecontroleerde verspreiding
Eens in de omgeving vrijgegeven zijn gentech gewassen niet meer terug te nemen en breiden zich uit c.q. kruisen met andere gewassen. Bekend is Monsanto versus Schmeisser. Hoewel dat a priori om patent ging, bewijst het ook dat er vrijelijk wordt gekruist. En je weet nooit wat de gevolgen zijn.
3. Soja vernietigt oerwoud (Amazonewoud)
De sojateelt in Zuid-Amerika is krachtvoer voor het vee in (o.a.) Europa. Er komt jaarlijks 35 miljoen ton – dat is 35 miljard kilo – naar Europa. Lees dit eens over RTRS (Round Table of Responsible Soy)

 

Plaats een reactie