66% Van de kankergevallen is pech. Niet dus.

66 procent van de kankergevallen is pech - longkanker 2Het heeft wel met levensstijl te maken. Kort na Nieuwjaarsdag verscheen het bericht ’66 Procent van de kankergevallen is pech’. Het is een onjuiste weergave van de cijfers en de meest voorkomende kankergevallen bij mannen en vrouwen zijn niet in het onderzoek betrokken.

Dit is niet de eerste keer dat allerlei media, zelfs gerenommeerde dagbladen, klakkeloos persberichten overnemen. Al eerder hadden we bericht over de wetenschapshype ‘Hollandse pot levert beste sperma’ (niets van waar, lees dit) en een van onze dochters ontrafelde het sensatiebericht ‘Een fors ontbijt maakt dik’ in NRC Handelsblad (zie hier). Nu doet De Correspondent dat.

Lees hier het hele artikel in De Correspondent.

Óf de stamcel-delingscijfers zijn niet bekend, óf de oorzaak ligt juist wel grotendeels bij levensstijl, omgeving en erfelijkheid (De Correspondent)

Het ligt wel aan levensstijl

Nu dan de 66% kankergevallen die pure pech zouden zijn. Het gaat niet om de kans, het gaat om de variatie in het risico. Plat gezegd is de kans dat u bijvoorbeeld longkanker krijgt 40%, dat kan diverse oorzaken hebben. De variatie daarin is voor 65% te wijten aan pech. Maar heel veel kan liggen aan de levensstijl.
Het heeft alles te maken met de snelheid waarop de stamcellen zich delen. Deze maken telkens nieuwe cellen aan. Voor bepaalde delen van het lichaam (organen) gaat dat snel en voor andere delen dus heel langzaam. Het moge duidelijk zijn dat een foutje bij het aanmaken van een nieuwe cel tot kanker leidt. Want die nieuwe deelt zich ook weer, enzovoorts, enzovoorts.


66 procent van de kankergevallen is pech - longkankerNu was voor lang niet alle organen het juiste, eenduidige stamceldelingscijfers voor handen. Dus die zijn maar buiten het onderzoek gelaten.
De studie beperkt zich namelijk tot 31 typen weefsel. Rond de 70% van de in Nederland (meest) voorkomende kankergevallen zijn niet meegenomen.

We citeren De Correspondent:


Gelet op de 31 weefseltypen die in het onderzoek zijn opgenomen, is het interessant om te kijken naar de Nederlandse situatie, en dan vooral naar welke typen kanker hier het meest voorkomen. In de lijst van de tien meest voorkomende kankertypen zien we bij Nederlandse mannen onder andere prostaat-, darm-, long-, huid-, blaas- en urinewegen- en nierkanker terug. Bij vrouwelijke patiënten staan borst-, huid-, darm-, baarmoederlichaam-, nier- en longkanker in de top tien.

Laten dit nou net typen zijn die óf niet in het onderzoek zijn meegenomen, óf waarvan omgevingsfactoren, erfelijkheid en levensstijlkeuzes volgens resultaten uit het onderzoek van grotere invloed zijn dan de ‘pech’-factoren. Gezamenlijk vormen zij 69,5 procent van alle mannelijke en 71,6 procent van alle vrouwelijke kankerpatiënten in Nederland.

Plaats een reactie