1 hand daslookblad; 1 hand zuringblad; 1 “hand” brandneteltoppen; 1 hand paardenbloemblad (konijnenstam); 1 hand look-zonder-lookblad; 1 hand peterselie(blad); 1 hand citroenmelisseblad; 500 gr kwark; 200-500 gr yoghurt; 1-2 eetl fijne mosterd; peper & zout
Groene saus is een klassieker, waarin in principe zeven kruiden zijn opgenomen. Dan praten we over bijvoorbeeld peterselie, bieslook, kervel, waterkers, dragon, lavas (maggiplant) et cetera.
In dit geval doen we er vooral wild groen in. Omdat het kan en bovendien gezond is.
Alleen het blad nemen. Voor sausen is het het best om alleen het blad te nemen, dus stelen en hele dikke nerven zo veel mogelijk verwijderen. Was het groen goed (drie keer wassen is schoon, zegt men op Wageningen UR) en slinger het droog in een slazwieper.
Hak het zeer fijn of makkelijker: in een keukenmachien of met een blender. Dat kan meteen bij het mengen met de kwark. Voeg yoghurt toe naar smaak en gevoel voor de gewenste dikte. Breng op smaak met mosterd, peper en zout.
Als u de groene saus bij een warm gerecht wenst, dan is een koude klodder misschien niet so subtiel. De saus kan in een steelpannetje voorzichtig worden opgewarmd. Niet koken.
12 april 2015
Na lange tijd kwamen Kees en Hanke langs en bleven uiteraard eten. Een soepje van butternut squash (de laatste die nog in de kelder lag), een salade van radicchio met hazelnoten, gepocheerde harder met wat gekookte aardappeltjes en deze groene saus en een dessert van verse ananas. Deze saus was uitstekend. Alleen tja, een beetje aan de zurige kant en wat blijkt: Kees houdt niet van zuur. Pech voor hem.
Opmerkingen
De hoeveelheden zijn grof en bij benadering gegeven. De hoeveelheid saus is rijkelijk voor vier personen, eerder voor acht.