Radicchio roerbak met salami

Inspiratie: Smaakvrienden – het enige echte kookboek

1 mooie grote ronde radicchio (roodlof); 1 fikse of 2 gewone uien, gesnipperd; 600-700 gr vaste aardappelen (bijv. roseval), voorgekookt en in blokken; 300 gr sHongaarse alami (zie tekst) in plakken van ½ cm en dan in blokjes; 1 grote hand witte amandelen; 1 teen knoflook, geperst; scheut (arachide-)olie (neutrale bakolie)

radicchio roerbak met salami - breed

Halveer de radicchio, snijd de stronk er uit en snijd de twee helften in dunne reepjes. De knoflook persen en pakweg 10 minuten voor gebruik terzijde laten liggen. Dat is beter voor de gezondheidswaarde dan meteen in de hete pan schuiven (lees dit boek).

Verhit in een stevige pan een scheut olie en bak de ui zachtjes. Het mag – of moet zelfs – ietwat bruinen. Schep eruit en zet apart.
Doe de blokjes salami in de pan en bak ze zachtjes uit. Neem uit de pan en giet pakweg de helft van het vet uit de pan. Weg doen.
Bak de aardappelblokken zodat ze aan alle/beide kanten bruin beginnen te worden. Doe de radicchio erbij, de blokjes salami en uiteindelijk de ui en de knoflook. Schep een aantal maal om. Als de radicchio is geslonken – het hoeft heus niet door en door gaar te zijn – kan het gerecht worden geserveerd.

radicchio roerbak met salami 1
Het ziet er niet uit, maar het smaakt geweldig!

14 april 2015
Er waren van zondag nog wat aardappels over en radicchio. Op ons aanrecht staat altijd het boek Smaakvrienden van Angélique Schmeinck. Het enige kookboek dat er is, want het inspireert tot nieuwe gerechten en wel met datgene dat je al in huis hebt.
Dus op de pagina’s van radicchio is de inspiratie opgedaan. Buiten de aardappels en de radicchio hadden we nog wat witte amandelen en een fors stuk echte Hongaarse salami, van Hongaarse wolvarkensvlees en bergen paprika. Die had Tibor meegestuurd met de chocolade. Salami die hartstikke rood is. Dus niet zo’n vaag ding van Stegeman of wie dan ook uit de supermarkt.
“Lekker,” zei mrs. M toen ze al vier happen op weg was met eten.
“Mag ik het op de website en kan ik het nog een keer maken?”
“Hmm, hmmm,” kninkte ze vol overtuiging.

Opmerkingen
1) Over de salami staat hierboven.
2) Bij de smaakvrienden van radicchio staat niet amandel, wel walnoten. Amandelen gaan ook uitstekend erbij.

 

 

Plaats een reactie