Ovenschotel van blokjes koolrabi, aardappel en ham. Smakelijk gerecht, feest voor het oog en doet qua smaak iets denken aan bloemkool met nootmuskaat.
- 4 st forse koolrabis of meer kleinere, geschild en in blokjes
- dikke plak ham, in blokjes
- 4-6 st niet-kruimige aardappels, in blokjes
- 3 eetl verse, echte (platte) peterselie, gehakt
- 4 st eieren, alleen het geel
- wat room
- 1 eetl bloem
- 1 theel foelie, fijngemalen (of nootmuskaat, geraspt)
- peper uit de molen en zout, naar smaak
- scheutje olijfolie
-
Kook de blokjes aardappel kort, zodat ze net (niet) beetgaar zijn. Uit laten lekken en afkoelen in een zeef of vergiet.
-
Verwarm de oven op 180 ℃
-
Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
-
Meng de blokjes ham, blokjes koolrabi en blokjes aardappel en spreid die in de schaal.
-
Meng in een kom de vier eigelen, peper, zout, foelie, peterselie met de bloem en een fikse scheut of scheuten room (of wat anders dat dat kan vervangen).
-
Giet dat over de blokjes.
-
Schuif in de oven en haal het er ca. een half uur later uit. De bovenkant is dan mooi bruin.
-
Serveer!
1. In het oorspronkelijke recept staat vier koolrabi’s. Dat moeten dan wel knoeperts zijn.
2. In het oorspronkelijke recept staat geen aardappel, maar dat was o.i. wel een goede toevoeging.
3. In het oorspronkelijke recept wordt de koolrabi nog eerst 8 tot 10 minuten gesmoord in boter – ze zijn gek
6 juni 2016
Koolrabi is ontzettend lekker. Vooral rauw, dunne reepjes gesneden op een mandoline. Maar gisteren hadden we al een rijke salade: sla, rucola, wat vogelmuur, heerlijke rauwe koolrabi, paprika, wat gesnipperde rode ui, een paar met knoflook gebakken grote garnalen en een stukje taleggio.
Maar ja, om elke dag een salade te eten? Iets warms dan maar? En we vonden dit recept dat we redelijk hebben aangepast.
Mrs. M houdt niet van nootmuskaat. Wat te vrezen viel, gebeurde.
“Zit er nootmuskaat in?” bromde ze en keek me verwijtend aan.
“Nee hoor, foelie,” wierp in tegen “Dat is veel zachter en meer aromatisch.”
“Dat is nootmuskaat. Dus ik heb een goede smaak.” Voor het geval je het niet weet: foelie is het gedroogde blad/vel dat om de muskaatnoot zit.
We aten het met smaak, maar eerlijk is eerlijk, warme koolrabi doet sowieso erg aan bloemkool(steel/stronk) denken en de nootmuskaat – sorry: foelie – maakt het een bijna culinair historisch gerecht: bloemkool met een maizenapapje en nootmuskaat.
Maar het recept mocht blijven van mrs. M. Mits de volgende keer andere kruiden worden gebruikt.