Vegetarische stoof van kikkererwten en zoete aardappel

Vegetarische stoof van kikkererwten en zoete aardappel
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
40 min
 

Smakelijke vegetarische stoofschotel van kikkerewten, bataat (zoete aardappel), wortelen en bladgroen. Marokkaans gekruid met ras el hanout.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: marokkaans
Voor: 4 Personen
Auteur: simply recipes
Ingredienten
  • 2 st middelgrote bataten (zoete aardappels), geschild en in blokjes van ca 1½ x 1½ cm
  • 4 à 5 st mooie middelgrote penen, ook in blokjes
  • 500 gr gekookte kikkererwten
  • 2 st geroosterde paprika’s (uit pot of zelf even in de oven doen), in stukken gesneden
  • 1 st rode of spaanse peper, fijngehakt
  • 1 st grote ui, grof gehakt
  • 3 eetl gember, vers geraspt of fijngesneden
  • 1 st citroen, alleen rasp/zest
  • handje gedroogde abrikozen, grof gesneden
  • 1 hand blad van eeuwig moes, een andere kool, of snijbiet of spinazieblad, in kleinere stukken gescheurd
  • 2 eetl ras el hanout
  • 1 ltr water of groentenbouillon
  • peper uit de molen, zout
  • vers korianderblad, fijngehakt
Bereiding
Dag tevoren
  1. Wij gebruiken droge kikkererwten  die we de avond te voren in flink water te weken zetten en de volgende ochtend, bij het ontbijt een uurtje of wat koken.

De kookdag
  1. Neem een grote stevige pan (kasserol) en verhit daar in een scheut olijfolie. Smoor de ui op middelhoog vuur, schep af en toe om om te bruin te voorkomen.

  2. Doe na een paar minuten de ras el hanout erbij. Schep goed door en om en dan de gember erbij.

  3. En dan de rest erbij: wortels, zoete aardappels, paprika’s, citroenrasp, abrikozen en water (niet alles, misschien later er nog wat bij – het moet wel net aan onder staan).

  4. Het vuur middelmatig draaien en het deksel op de pan. Het moet heel zachtjes koken.

  5. Na ca. tien minuten als de bataatstukjes zacht worden, de kikkererwten erbij doen. Proef af, doe er nog peper en zout en ras el hanout bij, naar smaak.

  6. En dan het groen erbij doen en goed doorroeren. Als het groen eetbaar gaar is, is de stoof klaar.

  7. Serveer!

    Dat mag met couscous, bulgur of rijst, een klodder yoghurt, wat vers korianderblad erover. Je mag er ook nog parten citroen bij leggen.

28 september 2017
Gelukkig blijven zoete aardappels lang goed. Soms kopen we er enkele en dan doen we er een hele tijd niets mee, want de moestuin geeft genoeg. Maar geen bataten.
Mrs. M vond het verrukkelijk. “Dit mag vaker,” zei ze. (En daarvoor doen we het.)

Plaats een reactie

Waardering