Pompoencake met chocoladestukjes

Pompoencake met stukjes chocola

Uitmuntend smakende cake van pompoen met kleine stukjes hele pure chocolade er in. Herfstsmaken!

Gang: Dessert, Gebak, Nagerecht
Auteur: Simply Recipes
Ingredienten
Strooisel
  • 3 eetl kristalsuiker
  • ½ theel kaneelpoeder
Cake
  • 260 gr bloem
  • theel bakpoeder
  • snuf zout
  • 250 gr pompoenpuree (zie opmerkingen)
  • 200 gr suiker (wij gebruiken oersuiker)
  • 125 ml volle melk
  • 2 st ei
  • 100 gr roomboter, gesmolten
  • 2 handjes chocoladestukjes (wij namen een 100% reep van Kuná – allergeenvrij en bio)
Bereiding
  1. Verwarm de oven op circa 175° C (ken uw oven)

  2. Doe de bloem en bakpoeder door een zeef in een kom, zo zijn de klonten er uit. Meng de kaneel en wat zout erdoorheen.

  3. Meng in een andere kom de pompoenpuree, suiker, eieren, melk en gesmolten boter tot het een mooi glad geheel is. Gebruik een (staaf-)mixer.

  4. En deze massa schept u – vouwt u – door de het droge bloemmengsel tot het een fraai glad beslag is.

  5. Doe dan de chocoladestukjes erdoorheen.

  6. Breng over in de cakevorm. Strijk glad. Strooi de kaneelsuiker erover en schuif in de oven.

  7. Bak gedurende 40 – 60 minuten. Ook hier: ken uw oven. Het is gaar als je er iets als een breinaald in steekt en die er droog uitkomt. Bak niet te lang.

Opmerkingen

Pompoenpuree koopt men in de VS in blikken. Wij namen een van onze kleinere pompoenen, schilden deze en haalden de pitten (met een eetlepel) eruit en sneden ‘m in kleine brokken. Net (niet) onder water opgezzet en een kwartiertje gekookt, tot de brokken zacht werden. Afgegoten. De stukjes gepureerd en, omdat ze nog veel vocht bevatten, even in de pan boven vuur al roerend ingedikt. Substantie van een potje Olvarit – babyvoeding. En dat kleine pompoentje gaf net ietsje meer dan we nodig hadden.

10 oktober 2017
Vanavond een vergadering van het bestuur van Stichting CELL (primo 2021 opgeheven). Bij ons. We koken altijd voor elkaar. Dan begint het om 18:00 uur en zijn we om 21:00 uur wel uitgepraat. Hoewel het niets of weinig met ons culinair erfgoed heeft te maken, moest ik dit een keer proberen.
We hebben een fraaie pompoenoogst èn we zitten diep in ClearChox – hele goede, ver boven fairtrade chocolade.

De dag erna smaakte de cake nog beter. Het had wel iets van natte cake, maar dan ietsje droger.

3 gedachten over “Pompoencake met chocoladestukjes”

  1. Zeer goed recept, Pompoenpuree konden we zeer eenvoudig maken door stukjes pompoen (Muscat de Provence) fijn te malen in de blender. Alle verhoudingen klopten

    Beantwoorden
  2. Leuk recept. Ik heb de pompoenpuree vervangen voor bietenpuree en er kruisbessen doorgedaan. Maar waar is de melk in de ingrediëntenlijst? Staat wel in de omschrijving maar hoeveel je nodig hebt is een raadsel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering