Op 23 juni 2018 was het voor de derde keer Sint Jan bij ons, MergenMetz. Een klein en fijn tuinevenement voor de liefhebber en met bijzondere gasten. Het was goed bezocht, iedereen was blij en dat nodigt uit om in 2019 nog een stapje extra te zetten. En nu geen asperges en rabarber meer eten!
Noteer alvast de datum 22 juni 2019Iedereen was tevreden, de bezoekers en onze gasten, de standhouders. Een heerlijk kabbelend evenement zonder te dringen en waarbij iedereen aandacht voor alles had. En, belangrijk, het weer zat ook mee. Want het eerste jaar pleurde het van de lucht, het tweede jaar – vorig jaar – werden we verrast door enkele regenbuien, dit jaar was er heel even een momentje motregen. De paraplu kon dicht blijven.
Even voor tienen, de openingstijd, kwamen de eerste bezoekers al binnen. Hoogste tijd om snel een paar foto’s te maken.
[columns][col_one_half]
[/col_one_half][col_one_half ]Kwekerij Arborealis is ook gekend als voedselboskwekerij omdat ze ook een uitgebreid assortiment eetbare bomen, heesters en vaste planten hebben. Ze hadden speciaal voor vandaag ook Sint-Janskruid en smeerwortel Bocking 14 meegenomen. Maar natuurlijk heel veel ander moois.[/col_one_half][/columns]
Anthonetta van Bergenhenegouwen van Bloemen in de Tuin was er met een collectie eetbare kruidachtige planten. Anthonetta heeft het beplantingsschema voor de Eetbare Siertuin gemaakt en was tot dit jaar wekelijks bij ons. Na vijf jaar houdt ze nu supervisie.
Plant eens een uitje
Deze dag was een uitje voor menigeen, maar nu doelen we op de Sint-Jansui. Op deze dag hebben we ze uiteraard verkocht, we hebben nog voldoende pootgoed over. Eind augustus, begin september planten.Wij doen dat eerst in potjes vanwege ons wisselteeltschema. Want daar waar volgend jaar de uien komen, staan dan nog pompoenen en courgettes. Lees hier over deze bijzondere en zeldzame ui. En hier verkopen we wat we over hebben in de webwinkel.
Elvira van Tinteren was eveneens aanwezig met heilzame producten. Ja, ook met Sint-Janskruid, zoals Sint-Janskruidolie. De gele bloempjes maken een rode olie die helpt tegen spierpijn, kneuzingen, schaafwonden enzovoorts. Elvira is secretaris van het Herboristengilde en onderhoudt o.a. de Herboristentuin in onze Eetbare Siertuin.
[columns][col_one_half]
[/col_one_half][col_one_half]Groene Takken en Truffelgaard Wageningen (Judith Evenaar) deden samen. Pip Gilmore kwam met een aanhangwagen vol met paddenstoelengebroed geënte stammen. Ze ging met een lege aanhanger naar huis. (Wij hadden en hebben ook stammen, dat kan veel opleveren.) En zij had ook boompjes in pot, geënt met truffelmycorrhiza. Dus de kopers kunnen over een jaar of vijf genieten van truffels uit eigen tuin. (Als het aanslaat.)[/col_one_half][/columns]
[columns][col_one_half]
[/col_one_half][col_one_half]Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti had aspergesoep – na Sint Jan mogen er geen asperges meer worden gestoken – en rabarbertaart – na Sint Jan mag er geen rabarber meer worden getrokken. En ze had een keur aan jammetjes, sappen, sauzen en wat al niet meer, mee.[/col_one_half][/columns]
Elsje Bruijnesteijn is wildplukster (Miss Wildpluk) met de thuisbasis in ‘t Gooi. Zij ging met bezoekers op stap, ook in het naast erf ons gelegen natuurterrein. Elsje schreef onder andere het bekroonde Liever Lokaal! en De Wilde Kalender.
[columns][col_one_half]
[/col_one_half][col_one_half]En natuurlijk was Anna Koster die met haar Floral Touch iedeen kennis liet maken met eetbare bloemen. U weet wel, zij van het prachtige boek Bloemen met Smaak. Zij ging met bezoekers door onze tuin, op zoek naar eetbare bloemen (en die zijn er). Maar ze had zelf ook een aantal meegenomen.[/col_one_half][/columns]
Een en ander heeft zij na afloop geïnventariseerd en te bekijken in een klein eBook [PDF]. Kijk hier.
Dank jullie allemaal
Dan rest ons iedereen, onze vrijwilligers Masha, Irene en Joseph, onze gasten/deelnemers en u, bezoekers, te danken voor de geslaagde dag. Gelukkig hebben we de foto’s nog.