2,5 Kg Shiitakes drogen

De eerste shiitake-oogst van 2011 bedraagt tweeënhalve kilo. Dat eet je niet snel weg. Dus we drogen ze.

2 5 kg shiitakes - berg

We laten de paddestoelen wat groter worden. Zoals een portobello een grote kastanjechampignon is, zo is een grote shiitake een …. een grote shiitake. In de winkel vindt u ze met hoedjes met een diameter van tussen de 2 en 5 cm, wij oogsten ze tussen de 6 en 10 cm.
Dan biedt deze paddestoel veel meer vlees.

Lees hier onze eerdere shiitake-belevenissen:

3 oktober 2009 – Shiitakes!
2 mei 2010 – Oh, shit! De shiitakes!
20 mei 2010 – Joepie! Shiitakes!

Uit het gebruik van de uitroeptekens – iets dat we eigenlijk met grote terughoudendheid doen (denken we) – kunt u afleiden dat we telkens zeer opgetogen zijn.


Gezondheid

De shiitake is heel gezond. Zeer eiwitrijk en het zou (volgens deEngelstalige Wikipedia) het immuunsysteem versterken, antibacteriële/antivirale werking hebben. Andere bronnen spreken ervan dat het afbreken van eiwitten wordt verminderd – dit in relatie tot de opvatting ‘rijk aan eiwitten’.


Drogen

2 5 kg shiitakes - stockli.jpgIn 2010 is een shiitake-oogst aan de eiken stamen, waarop we ze telen, gedroogd. Dat vonden we tof en probeerden het nog een keer. Pech. Het weer sloeg om en het werd een rottende massa.
Omdat we ook kruiden e.d. wilden drogen en niet geheel afhankelijk van de zonneschijn wilden zijn, zijn we ingegaan op een aanbieding bij Hanos. Een Stockli-droger met wat extra ringen voor pakweg € 90. (In de reguliere handel ca. € 129).

In het mei-juninmmer van Seizoenen, staat beschreven hoe u zelf eenzonnedroger kunt maken. Grrrr. Voor ons te laat. (Lees dit.)


Economie – terugverdientijd

Een Stockli droger gebruikt 18 Watt voor de ventilator. Als ze verhit kost het 600 Watt. Maar de thermostaat in het apparaat schakelt. Het drogen van schijfjes shiitakes neemt zes uren in beslag. Stel dat gemiddeld 300 Watt wordt gebruikt, dan is dat in zes uur 1,8 kWh. Oftewel iets van € 0,75.
150 Gram biologisch geteelde verse shiitakes kosten ca. € 3,50. We hebben ongeveer 2 kg gedroogd (ca. € 45 winkelwaarde), de rest vers gegeten.

200 gram verse shiitakes leveren ca. 25 gram gedroogde. Gedroogde biologische shiitakes kosten € 0,138/gram (De Nieuwe Band). Dat levert voor 2 kg verse een winkelwaarde van pakweg € 35 euro gedroogde shiitakes.

Duidelijk is dat een Stockli-droger heel snel is terugverdiend. Zeker als u zelf deze paddestoelen teelt. (En op het apparaat wordt twee jaar garantie gegeven.)


Umami

2 5 kg shiitakes - drogen 1.jpg Verwijder de stelen. Snijd de shiitakehoeden in plakken van pakweg 7 mm dik. Verspreid ze over de roosters.

Wij stapelen zeven roosters.

Kleinere shiitakes leggen we er geheel tussen (zonder steel).

Het drogen duurt ca. zes uur op 50 graden C. Test de hele hoedjes. Ze moeten weliswaar niet kurkdroog zijn, maar toch…

De handleiding zegt: snijd er een door, als er vochtdruppels aan het mes zitten, nog even doordrogen.

We hebben de hoeden nog een paar uur extra gedroogd en daarna is alles in een luchtdichte bus gegaan.

2 5 kg shiitakes - drogen 2.jpg
2 5 kg shiitakes - drogen 3.jpg

Gedroogde shiitakes zijn volgens hen die het menen te weten lekkerder, hartiger van smaak. In die context wordt meer umami genoemd. (D.w.z. gedroogd en daarna ca. 30 minuten in een beetje lauw water geweekt.)

5 gedachten over “2,5 Kg Shiitakes drogen”

 1. Wat een interessante artikelen allemaal. Ik heb een partijtje shiitakes op de kop kunnen tikken en wil ze drogen in de stockli. Nu vraag ik mij af waarom de steel eraf moet. En ook, wat je vervolgens nog met die steel kunt doen.
  Bedankt alvast.

  Beantwoorden
  • Goede vraag, dat is ongetwijfeld het advies dat ik van een beroemde chef kok heb gehad. Die verwijdert ook altijd de stelen van de champignons. Maar waarom? Ik zie de persoon morgen en ik zal het vragen.

   Beantwoorden
  • Gevraagd! Er is in principe niets mis met steeltjes van kleine shiitakes. Grotere hebben een taaie/vezelige steel. Niet lekker, aldus chef *** Wel altijd de onderste kant eraf snijden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie