Terugblikje: Sint Jan in de regen

Sint Jan door Leonardo da Vinci
Sint Jan door Leonardo da Vinci

We hadden het kunnen weten. De Sint Jan van Leonardo da Vinci wijst naar boven. Het was zeikweer. We hadden het ons wel iets anders voorgesteld. Maar de echte liefhebbers kwamen desondanks en waren enthousiast. Volgend jaar weer. En beter weer.
Want, zoals Peter Vanlaerhoven zei: “We hebben nog wat te stellen met de weergoden.”

Kijk hier terug op het programma van de dag.

Behalve onze speciale gast van Lowgardens Nuseries, danken wij Frutti Confetti (spelen met groene walnoten), Pieternel Drooglever Fortuyn (met de boeken van Velt en Sint-Jansui), Elvira van Tinteren (van alles met Sint-Janskruid) en last but not least, de beschermvrouwe van de Eetbare Siertuin, Anthonetta van Bergenhenegouwen.


Presentatie viel in het water

Na ampele overwegingen en met redelijk weer in het vooruitzicht hadden we op het laatste moment besloten dat het het allerleukste zou zijn als Peter Vanlaerhoven zijn presentatie zou geven tussen en over zijn planten (heesters, boompjes en bomen). Want hij heeft een bijzondere collectie!
Dat is leuker dan een PowerPoint-presentatie binnen.
Het was, zacht gezegd, een verkeerde inschatting.


Niet voor het eerst bleek dat weersvoorspellingen op een termijn van minder dan 24 uur onbetrouwbaar zijn. Vaak valt het bij ons beter uit, zo niet nu. Wij, MergenMetz, zitten op de stuwwal ten noorden van de Nederrijn. Luchtstromingen ervoor dat regenwolken ons links of rechts passeren. Als heel het land te lijden heeft onder regen is het hier droog of valt hoogstens een spatje. Zo niet op deze dag.
Peter presenteerde in de regen. Zie video’s hieronder.


Liefhebbers uit alle streken

Zaterdagochtend worden eerst boodschappen gedaan. Maar al vroeg in de ochtend mochten we een gezelschap van Velt uit Maasmechelen (Vlaanderen) ontvangen. En even later was daar ook Claudia Reina, Lady Smultuin. Zij had deze zaterdag vijf tuinbezoeken op het programma staan. Dat heet passie! Behalve hen troffen we mensen uit de buurt van Boxmeer, die van een deel van hun tuin ook een voedselbos – wij zeggen liever Eetbare Siertuin – wilden maken, kruidenkwekers uit Woubrugge bij Leiden, liefhebbers uit de buurt van Oranjewoud (nabij Heerenveen). Maar ook uit Bennekom, Arnhem en ja, zelfs iconen uit onze eigen gemeente. Niet in de laatste plaats Jitske Jonkman die voor Slowfoodies Peter Vanlaerhoven over de szechuanpeper aan het woord laat (het geraas en getik is de regen op de paraplu):

The making of

En wij filmden Jitske terwijl zij filmt. Ook leuk om dat ook te zien, toch? Jitske is uitermate kundig filmer, zelfs met de telefoon, zoals vandaag – ze plaatst video’s over voedsel op Slowfoodies, haar productiebedrijf is TriggerFilm.

En als u zich afvraagt wat er op de achtergrond te zien is: Onze kippenren met een stuk schaduwdoek wat we er op hete dagen op hadden gelegd.

Plaats een reactie