Dit is gewoonweg de lekkerste en beste falafel, maar wel twee dagen tevoren beginnen met het weken van de kikkererwten.
- 1 kg gedroogde kikkererwten
- 2 uien grof gesnipperd
- 5 tenen knoflook
- 1 bos echte (platte) peterselie blad
- 1 bos verse koriander blad
- 1 groene peper zaad eruit, grof gesneden
- 3 eetl kurkuma
- 3 eetl komijnpoeder
- 2 eetl korianderzaad
- 1½ theel bakpoeder
-
Twee dagen tevoren de droge kikkererwten in een kom in ruim water zetten. Zet dit in de koelkast. Verschoon een paar keer het water.
-
Laat de kikkererwten goed uitlekken
-
Pureer alles – wij deden dat in drie batches (met ui, met korianderblad, met peterselie) in de keukenmachine en mengde het daarna nog eens goed in de kom
-
Draai er ballen van, ter grootte van een golfbal.
-
Verhit de olie tot ca 180°C
-
Bak de ballen per zes, zeven stuks tot ze mooi bruin zijn.
Deze zijn werkelijk goed en lekker. Eerder hadden we ook al falafel gemaakt en soms was het een grote flop. Gebruik in elk geval nooit kikkererwten uit blik of gekookte kikkererwten. Die zijn te nat en dat wordt een drama bij het frituren.
18 juli 2019
Voor het groot vegetarisch diner met zijn elven, hadden we ook deze falafel gemaakt. Ze waren perfect en iedereen genoot ervan. Pieternel had prachtige ballen gedraaid – 33 stuks, 3 per persoon. Wat overbleef bewaarden we in de koelkast en aten we drie dagen later met dcohter en onze drie kleinzoons. Ook die smikkelden.
De foto’s zijn geleend van Wikimedia Commons en Free Photo Needpix. Vergeten zelf foto’s te maken – te druk met bakken.
Ha Norbert,
Volgens dit recept gebruik je weliswaar geweekt, maar rauwe kikkererwten. Moet je ze niet eerst koken?
Groetjes van Karin
Nee, dan worden ze te nat en spuiten ze de pan uit. Sterker nog, is gevaarlijk.