Sperziebonen met perziken

Sperziebonen met wilde perziken
Voorbereiding
20 min
Kooktijd
30 min
 

Een recept dat helemaal bij begin augustus hoort, als er verse sperziebonen in overvloed zijn en rijpe perziken aan de bomen, Zeer eenvoudig en smakelijk gerecht.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
 • 600 gr sperziebonen kop en kont eraf, niet breken
 • 2 (wilde) perziken in kleine parten
 • 20 st vers basicilumblad
 • olijfolie extra vierge
 • roomboter of ghee
 • peper uit de molen
 • fleur de sel (grof zeezout)
 • 10-15 amandelen voorkeur voor ongebleekt
Bereiding
 1. Kook de sperziebonen beetgaar. Test even na pakweg 8 minuten. Schep ze met een spaan uit het kokende water en meteen in een kom (ijs)koud water. Om doorgaren te voorkomen. Afgieten in een zeef en uit laten lekken. Schud nog even flink zodat zo veel mogelijk water eraf valt.

 2. Snijd dan de perziken in mooie, niet te dikke parten.

 3. Neem een ruime pan of wok. Verhit een scheut olie en een klont(je) roomboter. Wok de sperziebonen.

 4. Draai er flink met de pepermolen boven, schep de bonen af en toe om. Doe vrij snel de amandelen erbij en na een minuut of wat ook de perzikparten. Nu voorzichtig omscheppen – anders worden de perzikstukken beschadigd.

 5. Vuur uit, nog het basilicumblad er voorzichtig door scheppen en een snuf grof zout erover.

 6. Schep op de borden.

Opmerkingen
 1. Het is een recept van de Franse groentechef Alain Passard. Die snijdt de perziken in reepjes ter grootte van een sperzieboon.
 2. Wij geven de voorkeur aan amandelen met vel. Die hebben meer amandelsmaak dan de gebleekte.

2 augustus 2019
Sperziebonen in overvloed dit jaar. Vorig jaar vielen ze ten prooi aan slakken en muizen. Nu minder. Wilde perziken bij de groenteman gehaald die zijn vraagtekens bij het ‘wild’ zette.  Okay, de vorm is plat(ter), maar volgens hem is dit ook gewoon geteeld en bespoten fruit. Hmmmm – niet van lekker, maar van bedenkelijk.

Het smaakte uitstekend en is snel te maken. De voorbereidingstijd, die we hebben aangegeven, is het bonen plukken in de moestuin. Het grappige is dat we momenteel Een Uitgekookte Zaak van Peter Klosse lezen. En enkele van zijn hoofdpersonen gaan bij een Franse groentekok met eigen moestuinen eten. Die heet ook Alain.

Plaats een reactie

Waardering