We testten de droge worsten die we van beer Koos hadden gemaakt. Ze hingen van 20 november 2013 in de kelder te rijpen. En… ze zijn geweldig geslaagd. Vanaf nu eetbaar (en verkrijgbaar).
Let wel: Heel Koos ging in de worst. Dus niet slechts het snij-afval. Het doel was worsten te maken van hoge, ja, we mogen gerust zeggen, Zuid-Europese kwaliteit. Dat lijkt gelukt. Met dank aan Bert Schreibelt.
Hier staat de worst in onze webwinkel
Tweeënhalve maand later
Op 20 november 2013 zijn de worsten opgehangen (lees Koosworst [3] – en hier de eerdere delen Koosworst [1], Koosworst [2]). We schreven toen: “We moeten drie tot vier maanden wachten. Dan zijn ze goed.” Het is nu tweeënhalve maand later. En ze zijn goed!
Op 23 januari j.l. belde Bert Schreibelt al. (Bij hem en onder zijn vakkundige begeleiding hadden we de worsten gemaakt.)
“Hoe is de worst?” vroeg hij. Ik zei dat ik het nog niet had geprobeerd en dat sommige naar mijn mening nog zacht waren.
“Oh, die paar die ik had gehouden en in de winkel had opgehangen zijn nu goed,” vertelde hij. “Heel mooi.”
Mooie schimmel
Lever-experiment mislukt
De worsten met lever hebben geen schimmel vertoond. Dat is wel weer opmerkelijk. Dat waren dunne worstjes. Misschien om die reden – onvoldoende vocht er in.Een week of wat geleden had ik een droog worstje met lever geproefd: Bah. Tè droog en de smaak was zepig, ranzig.Oké, het was een experiment. Martin had in oktober 2013 een droge worst met lever er in meegenomen uit de Marche (Italië). Droge worst met lever, dat was voor ons compleet nieuw. Dus toen we de worsten maakten, probeerden we de Italiaanse te kopiëren.
Ik had Martin vorige week ook een van zijn “eigen” leverworst gegeven en hij trok dezelfde conclusie: Leuk geprobeerd, maar mislukt.Dus besloten we ter compensatie om vrijdag de 7e (gisteren) onder genot van een bier, de andere worsten te testen. Wat een blije sensatie!
Maar de rest is bijzonder geslaagd!
In Koosworst [3] schrijven we dat er 152 kg worst is gemaakt (118 worsten, is 1,3 kg/worst). En dat er pakweg 100 kg droge worst overblijft. Dus een derde van het gewicht verdampt, verdwijnt.De worsten die we probeerden wegen nu rond de 700 – 800 gram per stuk.
De honden vinden het helemaal niet erg dat de worst met lever is afgekeurd. Een stukje worst is een uitstekende beloning die het gehoor doet toenemen.
Hoi, erg leuk te lezen over jullie avonturen met de bonte bentheimers. We hebben zelf circa een hectare grond en onze pony’s houden dit niet kaal. Overwegen nu om in het voorjaar te beginnen met 2 bonte bentheimers. Op hoeveel grond houden jullie de varkens?
Twee bonte bentheimers hebben minimaal ca. 350 m2 nodig, 35 x 10 meter. Wij hebben er vier op, ik schat, 1750 m2. En reken er maar op: alles wordt kaal na verloop van tijd. Geef je het daarna rust, dan komt er een rijke plantenzee op van nooit gekiemde zaden die boven zijn gewoeld.