Map of Life

Map of Life is een ambitieus project dat op basis van allerlei bronnen laat zien welke levensvormen waar op aard voorkomen. Het is in ontwikkeling en kan worden bekeken.

Waar Google wegen, onroerend goed, bedrijven en zelfs lokale WiFi-netwerken in kaart brengt, doen wetenschappers dat met het aardse leven. Het project MOL (Map of Life) is groeiende. Op 30 april j.l. laat men weten de half miljoen soorten te hebben bereikt.
Aan Map of Life werken Deense, Duitse en Amerikaanse organisaties mee.

Map of Life - cacao - kleinOmdat wij ook een hobby Chocoweb hebben, tikten we links boven 'Theobroma cacao' in, de cacaoboom. Stipjes verschijnen inderdaad in de band van twintig graden rond de evenaar over de hele wereld. Heel veel in Midden- en het noorden van Zuid-Amerika. Maar niet alles staat er op: niet de Filippijnen, niet Vietnam, niet India. Daar is ook cacaoteelt. Maar toch, indrukwekkend. [Klik erop voor een vergroting.]

Map of Life - amfibiënU kunt op twee manieren zoeken. Door linksboven een Latijnse naam in te tikken of door in te zoomen uw locatie te kiezen en dan te zien welke levensvormen daar (in een straal van 50 km) voorkomen. Dat selecteert u rechtsboven, bij species list (soortenlijst). Die is nog beperkt. Wereldwijd kunnen zoogdieren, vogels en amfibiën worden opgezocht.

Rond Doorwerth (tussen Arnhem en Wageningen) levert de lijst amfibiën maar liefst drie keer de vuursalamander op. Vermoedelijk omdat alle synoniemen of vertalingen uit Encyclopedia of Life (EOL) worden gebruikt. Triturus cristatus, de kamsalamander staat er twee keer bij.
Kiezen we de vogels in de straal van 50 km om ons heen, dan zien we o.a. de Jan-van-gent. Dat verbaast ons wel. Maar gelukkig wel de ijsvogel – die fladdert soms per vergissing wel eens boven onze vijver.

Look-zonder-look

Map of Life - look-zonder-look - kleinAnthriscus sylvestris, in gewoon Nederlands fluitenkruid, komt wel in MOL voor. Brave Hendrik, Chenopodium bonus-henricus, niet. Deze staat in Nederland op de Rode Lijst.
Grappig – of niet – is de verspreiding van look-zonder-look, Alliaria petiolata. Wij kennen dat nog nauwelijks, zien het als bosplant of onkruid. Maar rond 1860 is het als keukenkruid door immigranten meegenomen naar de Nieuwe Wereld. Daar is het een invasieve plant die veel schade aan de natuur aanricht. De West-Europese flora leefde in harmonie met look-zonder-look, de Noord-Amerikaanse heeft weinig weerstand. Het rood op de kaart heeft het verspreidingsgebied aan.
De mens komt nauwelijks op aarde voor. Als we homo sapiens intikken, worden er 226 registraties om 140 locaties gevonden. Zo leven er geen mensen in Canada, Australië en veel Afrikaanse landen.

Andere MOL

Lied van de DodoDe website van MOL heet mappinglife. Dat komt omdat er al een mapoflife bestaat. Deze Map of Life is van de universiteit van Cambridge en beoogt niet de laten zien welke levensvorm waar ter wereld voorkomt, maar de evolutie. Dat doet ze op basis van wetenschappelijke onderzoeken.

Evolutie is aanpassen. Wie Het Lied van de Dodo[i] heeft gelezen ziet hoe door het ene dier in een bepaalde omstandigheid kan overleven en het andere niet. Evolutionaire convergentie heet dat: Een levensvorm past zich door (milieu-)druk aan – plat gezegd: met bepaalde "afwijkingen" overleef je en anders ga je dood. Madagaskar is een fraai voorbeeld. Dat kent unieke levensvormen omdat daar bepaalde natuurlijke vijanden niet voorkomen (voorkwamen).

 

Animal tree of life graphic

Op de website kan gekozen worden voor bepaalde eigenschappen. Zoals 'communicatie'. Dan volgt een lijst met communicatievormen. Zoals vibratie (trommelen). Of elektriciteit – de sidderaal en meer.

 

[i] Een zeer leesbaar, boeiend boek. Al lang geleden uitgegeven maar een boek voor altijd. Aanrader.

Plaats een reactie