Praktisch licht, vakantielicht

Er is er nog een zonne-ledlamp op de markt gekomen. De Luci. Bovendien een vernieuwde versie van de Waka Waka-lamp, de Waka Waka Power. Power, omdat ze krachtiger is en u kunt uw telefoon of tablet computer ermee opladen.

Ontwikkelingshulp

Hmmm, we mogen een 10%-kortingscode verklappen: ZONLICHT. Voor deze webwinkel, want het bedrijf bestaat dit jaar twee jaar en de korting duurt dan ook tot en met 31 december 2013. Jeemig, het begint bijna een advertorial te worden[i]. En daar zijn we niet van. Maar dit soort hoogwaardige lampen op zonne-energie vormen wel een mooie ontwikkeling. Voor op vakantie. En voor in of om huis.

Praktisch licht, vakantielicht - meisjesEn voor de minder bedeelden op onze aardkloot, want iedereen wil de schadelijke kerosinelampen uit de wereld helpen. Zowel Waka Waka (Classic € 30, Power € 69) als LuminAid (€20) als Luci (€ 23,50) doen aan humanitaire c.q. ontwikkelingshulp. Maar wel in aflopende volgorde van betrokkenheid, in onze indruk.

De keukentafeltest

Gisteravond, 16 juni, enkele dagen voor de langste dag, was het lang wachten eer het 's avonds voldoende donker was om foto's te maken. Maar we vonden de test met de LuminAid een goede: Kan je er aan onze keukentafel er de krant mee lezen?

 

lampentest 1.jpg

lampentest 2.jpg

Luci hangt op lamphoogte
Waka Waka Power hangt op lamphoogte

lampentest 1a.jpg

lampentest 2a.jpg

In beide gevallen is de krant leesbaar, maar met de Waka Waka toch echt wel helderder. (Bij nader inzien had ik beter een pagina met iets anders dan deze streng kijkende dame kunnen kiezen.)

Met het lichtkussen van de LuminAid ging het goed. Luci geeft o.i. meer licht en de Waka Waka nòg meer licht. Deze laatste kent twee stralende ogen, terwijl Luci het licht meer in de breedte verspreidt. 

Luci

Praktisch licht, vakantielicht - luci verpakking breed

Met een cellotape herstelde verpakking[ii]: vlnr vbnb 2 lichtstanden, (omgerekend) 1 ½ m2 verlicht; 10 ledlampjes; (omgerekend) 110 gram zwaar; 8 uur volledige oplaadtijd; 6-12 uur licht; na 2 jaar 50% lading behouden; 1 jaar garantie

 

https://www.mpowerd.com/sites/default/files/Luci-LEDLantern-01-1024x684.jpg

Luci is, net als de LuminAid, opblaasbaar. Maar niet als een kussen, maar een cilinder van tegen de 15 cm hoog. De ene plaat kent aan de buitenzijde de zonnecellen en binnen tien ledlampen, de andere kant is louter reflecterend.
Acht uur opladen geeft zes tot twaalf uur licht. Er zijn namelijk twee standen van helderheid èn een knipper-stand (geen SOS). Het weegt ongeveer niets en ingeklapt neemt het nauwelijks ruimte. Misschien ietsje meer dan de LuminAid.

https://www.mpowerd.com/sites/default/files/Luci-Solar-Light.JPG

Luci - bedlamp.jpg

De foto hiernaast toont Luci als leeslamp in bed. We hebben het zelf ook geprobeerd: niet je-van-het, maar nood kan wetten breken. Luci schijnt heel goed van boven naar beneden, maar op gelijke hoogte is het wat minder. Dan is de LuminAid weer wat beter te plaatsen en geeft wat diffuser licht.

Maar neem dan de Waka Waka!

Waka Waka Power

Batterij-indicatie
De kant met de zonnecellen
Twee heldere ogen en een rubuuste bedieningsknop

 

De Waka Waka bespraken we in augustus 2012. Toen funkelnagelneu en het ding heet nu al Waka Waka Classic. Zo snel gaan de ontwikkelingen.

Praktisch licht, vakantielicht - waka blad groot

Voor de Classic geldt: één uur zon is twee uur licht. Volledig opgeladen kan er 8, 16 of zelfs 80 uur licht worden gegeven.

De Power heeft een veel krachtigere batterij; ze moet immers ook uw telefoon kunnen opladen. De lampen zijn hetzelfde, maar nu geeft ze ook meer licht – of langer licht. In de 50% stand doet de Classic het 16 uur en de Power 40 uur of meer. In de 100% stand brandt de Power 20+ uur. Dat is dus dubbel licht vergeleken met de 50% licht gedurende 16 uur voor de Classic.

lle Waka Waka's hebben een SOS-knipperlicht stand. Ze schijnen met hun twee lichtgevende ogen doelgerichter dan Luci of LuminAid, dus een SOS-stand heeft meer zin.

De vormgeving van de Power is strakker, zachter en het apparaat is iets slanker.
De Waka Waka Power kan ook via de USB-uitgang smart phones en tablet computers van energie voorzien. Ook terwijl ze zelf brandt.
De pv-cellen (zonnecellen) zijn mat, in tegenstelling tot de glad glanzende van de Classic. En er zitten batterij-indicatielampjes op.
 

Al met al

Waka Waka is serieus licht. Maar ook duurder. LuminAid en Luci hebben een vluchtiger karakter. Handig om in huis te hebben en praktisch op vakantie. Ben je een van de laatste kwijt, dan kost dat rond € 20. De Waka Waka Classic is € 30 en de Power € 69. Maar die wordt ook meteen gebruiksvoorwerp in huis. Waarom een adapter in het stopcontact steken als de Waka Waka Power ook je telefoon kan opladen?

Meer weten? Google rond of ga naar Bureau Cambium. Vergeet bij de laatste de kortingscode niet: ZONLICHT met een houdbaarheidsdatum tot 31-12-2013.

 

 

 


[i] Nadat we augustus 2012 enthousiast en onbevangen over onze aankoop van de Waka Waka lamp hadden geschreven, was ook Wibo Teerlink van Bureau Cambium blij. Zijn duurzame, donkergroene onderneming in Oosterbeek kent nu ook een heuse webshop met dit soort verlichting en meer. Kijk hier eens. Vorige week was ik bij hem en hij vroeg of ik Luci al kende.

"Die is iets beter dan de Luminaid," zei hij. "En heb je de nieuwe Waka Waka al gezien?"

Nee, ja, nou ja: Ik had vernomen dat er nu een krachtigere Waka Waka op de markt is waarmee men ook telefoons e.d. kan opladen. Ik was zwak, kon mijn rug niet recht houden: met Luci en de Waka Waka Power verliet ik zijn winkel.

[ii] Mrs. M kon zich niet beheersen toen ik met Luci thuis kwam. Ze scheurde de verpakking meteen open.

Plaats een reactie