Risotto met snijbiet en rode peper

Bron: volevo fare lo chef (ik wilde een chef zijn)
800 gr snijbiet; 350-400 gr rijst voor risotto (arborio); 2 sjalotten, gesnipperd; 1 glas droge witte wijn; 1 rode of Spaanse peper met zaad kleingesneden/-gehakt; goede olijfolie; 3 tenen knoflook, fijngesneden; Parmezaanse kaas, geraspt en/of klont boter; peper & zout

Zet een pan met water en zout op en breng aan de kook. Ondertussen stript u het snijbietblad van de stengels. Houdt ca. een derde apart.
Van de 2/3 snijdt u het blad grof; doe het enkele minuten in de pan koken water. Vuur uit en schep het er met een schuimspaan uit of afgieten boven een andere pan of bak. Het kookwater niet weggooien. Dat is nodig voor de risotto. Hak op een plank de geblancheerde snijbiet fijn.

Risotto met snijbiet en rode peper - vogelvlucht.jpgVerhit in een stevige gietijzeren pan (kasserol) een scheut olijfolie op matig vuur. Bak de sjalotjes en wanneer ze zacht en glazig worden de rijst erbij doen. Eventjes vuur hoog en onderwijl goed omscheppen. Doe de wijn erbij en blijf omscheppen. Als de wijn verdampt is, vuur laag en er een scheut van het kookvocht van de snijbiet bij doen. Doorroeren. Regelmatig een scheut van het kookvocht erbij doen. Na pakweg 10 minuten doet u de gehakte snijbiet erbij. Omscheppen.
Risotto moet kruipen. Dus als het te droog wordt een scheut vocht erbij.

Risotto met snijbiet en rode peper - van boven.jpgDe andere derde van de snijbiet en wat (dunne) snijbietstengels snijdt u fijn (blad evt. oprollen als een sigaar en dan dun snijden).
In een andere pan verhit u ook wat olie, voeg de knoflook toe en de rode peper (evt. minder dan de hele peper). Voeg de fijngesneden snijbiet toe – evt. eerst de stengelstukjes, want daarvoor duurt het garen iets langer – en roerbak enkele minuten. Het mag wat krokant worden.

Ondertussen is de risotto ook klaar, u maakt deze af met peper en zout en met een klont boter en/of een hand geraspte Parmezaanse kaas.

Schep de risotto op de borden en drapeer er wat van de geroerbakte snijbiet met knoflook en peper over en nog wat kaasrasp.

23 juni 2013
We lopen vier weken achter in het seizoen. Snijbiet is er te over. En, verbazingwekkend, op onze website stond nog geen risotto met snijbiet. Nu is dat niet zo moeilijk, maar een mens wil wat origineels. En dat vonden we op de site van Allesandra, die graag chef had willen worden. In het Italiaans, dus Italiaanser kan deze risotto niet zijn.

Hiervoor een bord sla met echte mozerella, dan deze risotto, hier na tonno alla Livornese (wel de enige verantwoorde tonijn, de zgn witte, albacore)  en als dessert de gratin van aardbeien en rabarber.
Dat hebben we Rob en Clara deze avond geserveerd.
Dit is een uitstekende risotto.

OPMERKINGEN
1.   De snijbiet blancheren in groentenbouillon kan ook.
2.   Te overwegen is om ook wat knoflook door de risotto zelf te doen.
3.   Om de snijbietsnippers echt krokant te maken, is het beter in een pannetje met een goede laag olie te bakken. Frituren dus eigenlijk.

Plaats een reactie