De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vette vis is ook niet alles. Een dag per week minder vlees eten, zou een heleboel CO2-uitstoot schelen. Bovendien worden er kanttekeningen geplaatst bij het eten van vis: voor kweekvis wordt in tropische gebieden waardevolle natuur vernietigd en vette vis bevat nogal wat verontreiniging (kwik, dioxines, PCB’s). Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
Geef iedereen een notenboom in zijn tuin. Walnoten zijn namelijk gezond en goed voor hart en bloedvaten. Ze bevatten veel omega-3, de onverzadigde vetzuren die vandaag de dag het gezondheidpanacee lijken. Want ons betreft heeft De Staat der Nederlanden een nieuwe missie. Maar misschien is het, gezien de beperkte grootte van de meeste tuinen, beter om het openbaar groen vol te planten met notenbomen. Opdat de mensen in de herfst zelf hun noten kunnen rapen.
Goed voor hart en bloedvaten
Walnoten bevatten veel eiwitten, gezonde/beschermende vetten, vezels, linolzuur en koolhydraten. Een dagelijkse dosis van 30 gram (ca. 8 noten) per persoon wordt aanbevolen. En bedenk: goed gedroogde noten zijn maandenlang houdbaar.
Het Mediterrane dieet wordt als het meest gezonde ter wereld gezien. Wellicht is het niet de olijfolie, de matigheid met vlees, de gevarieerdheid en de hoeveelheid groenten en fruit, maar omdat men ook veel noten eet.
Hoe giftig is vis?
Eet geen vis met sla
Milieugevolgen vlees
De milieugevolgen van de vleesproductie laten zich kort als volgt omschrijven:
1. kappen van Amazonewoud voor de teelt van soja. Nederland is de tweede afnemer van soja ter wereld. Voor veevoer.
2. te veel mest betekent te veel fosfaten en het amoniak verzuurt de omgeving.
3. broeikasgassen; CO2, methaan en lachgas dragen bij aan de opwarming van onze aardkloot. Koeien ademen en koeien laten ook winden. In het FAO-rapport (de VN-wereldvoedselorganisatie) Livestock’s long shadow is gecalculeerd dat de veehouderij 18% bijdraagt aan de mondiale opwarming en de totale transportsector 13%.
4. diergeneesmiddelen blijven achter in het beest en komen via de ontlasting voor een belangrijk deel in het milieu. In de reguliere veeteelt wordt antibiotica preventief toegediend. Bijkomend effect is dat bacteriën behoorlijk resistent worden.
85 kg vlees p.p. p.j.
Eergisteren hoorden we op Radio 1 dat de Nederlander gemiddeld 85 kg vlees per jaar eet. Dat is 1,63 kg per week. Dat is 232 gram per dag. Dat is veel te veel. (Milieu Centraal stelt – ongedateerd – dat we 109 gram p.p. p.d. eten.) Dertig jaar geleden was dat 60 kg p.p. p.j.
Op Internet[2] vinden we onderzoeksresultaten uit 2003: “Alle Europeanen hebben in 2003 bij elkaar 37 miljoen ton vlees gegeten. Spanjaarden eten het meeste vlees: 134 kg per persoon per jaar. Denen staan op de bedenkelijke tweede plaats met 115 kg. Nederlanders eten 85 kg per jaar. Finnen eten het minste vlees: 71 kg/jaar. Gemiddeld eet een Europeaan 97 kilo vlees per jaar. 45% daarvan is varkensvlees, 22% kippenvlees, 4% schapen/geitenvlees en 20% rundvlees.”
Vleesconsumptie en klimaatbeleid
Zo luidt de titel van het rapport (download hier) van het Natuur en Milieu Planbureau (NMP) dat op 8 september 2008 verscheen. Deze overheidsinstelling concludeert onomwonden: “….dat een mondiale afname van vleesconsumptie, of zelfs een volledige overgang naar een vegetarisch dieet een behoorlijke bijdrage kan leveren aan vermindering van broeikasgasemissies.”