NRC Handelsblad meldt eergisteren dat de vleeskeuring in Nederland faalt. Door de lobby van de sector is de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) uitgekleed en kent die geen keurmeesters meer. De sector moet zich sinds 2006 zelf controleren.
Verbazing
Je blijft je verbazen: hoe kan je er nu vanuit gaan dat een sector zichzelf streng controleert? Een sector met zeer grote commerciële belangen, want dat horen we telkens als er sprake van varkenspest, mond- en klauwzeer, vogelgriep of BSE is. Dan weet je dat er oogjes dicht worden gedaan. Zeker als het allemaal goedkoper moet. De volgende vraag is: wat is nog de rol van de overheid als beschermer van haar burgers? (Lees het bericht in NRC
hier.) Wacht ons Amerikaanse toestanden?
Nederland Voorbeeldland
Eric Schlosser beschrijft in zijn in 2001 verschenen boek Fast Food Nation, hoe het mis is gegaan met de voedselindustrie in de Verenigde Staten. Zo is, onder het presidentschap van Ronald Reagan, en dankzij een sterke lobby, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit sterk geminimaliseerd. Het gevolg is ziektes en besmettingen. Schlosser roemt in zijn epiloog
What to do de Nederlandse aanpak en stelt dit ten voorbeeld: “The Dutch food safety program is administered not by agriculture officers, but by public health officials. Strict regulations cover every aspect of meat production [……] At Dutch slaughterhouses the speed of the production line is determined by food safety considerations.” En elders noemt hij de macht van onze VWA om partijen vlees uit de markt te nemen. Iets dat in de VS onmogelijk is. Nu is het Nederland Volgland.
WC-bril
Amerikaans vlees is vies, bacterieel besmet en wordt nauwelijks gecontroleerd. Het gevolg is dat al menig maal op scholen ziektes zijn uitgebroken (als gevolg van E. coli). In zijn boek noemt Schlosser een resultaat van een onderzoek waaruit bleek dat vlees meer bacteriën bevatte dan een gemiddelde wc-bril. Geen enkel Amerikaans bedrijf heeft het gewaagd beweringen in Schlossers boek aan te vechten – hij wist wat hij deed en achterin zijn boek staan ruim zestig pagina’s met louter verwijzingen naar wetenschappelijke onderzoeken en studies.