Smakelijke, snel en eenvoudig te maken bietensalade met hazelnoten, appel en geitenkaas. En natuurlijk een lekkere dressing.
- 500 gr gare kleine bietjes
- 2 st grote zoete appel (of yacon)
- scheutje citroensap
- 50 gr geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- 100 gr geitenkaas, verkruimeld
- 2 eetl balsamicoazijn
- 3 eetl notenolie (hazel- wal-)
- 3 eetl goede olijfolie
- peper uit de molen en zout
-
Wij haalden direct chioggia-bieten uit de tuin en met een uur kooktijd zijn ze gaar. Pellen en af laten koelen. (Deze bieten zijn rauw rood-wit geringd; ze worden na koken bleek-roze.)
-
Hazelnoten roostert u in een droge hete koekenpan. Blijf er bij opdat ze niet verbranden. Het vel kan loslaten.
-
Maak een vinaigrette van de azijn en de twee oliën. Klop ze door elkaar en voeg, naar smaak, wat peper en zout toe.
-
Snijd zowel de bietjes als de geschilde appels in stukjes van pakweg 1 x 1 cm. Schep bieten- en appelblokjes en de geroosterde hazelnoten door elkaar.
-
Verdeel het over de vier borden. Drapeer er wat geitenkaas over en vervolgens wat vinaigrette. Serveer.
In plaats van appel is yacon ook heel goed te gebruiken.
15 augustus 2013
Dit is een bijzonder smakelijke bietensalade. Het recept kreeg ik van Carla Kuijpers. En Carla kan heel goed koken. Vroeger, samen met haar zus Lucretia, onder de naam Heavenly Luca, kookten ze op de meest bizarre locaties. Dit gerecht is als bijgerecht bedoeld, werd als tussengerecht, kleine gang opgediend. Ook goed. Dank je, Carla.
Vanavond de bieten salade met hazelnoten bereid. Hazelnoten vervangen door cashew noten! Het was als verwacht verrukkelijk!!
Groet, Gerrie Bakker