Eens helemaal anders. Een vegetarische paté van witte bonen, maar kan ook van andere bonen, zoals kievitsbonen worden gemaakt.
- 350 gr gekookte witte bonen (boterbonen), dus uitgelekt;
- 60 ml goede olijfolie
- 100 gr ui, fijn gesnipperd
- 75 gr wortel, fijn gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijn gesnipperd/geperst
- 2 st ei
- 2 eetl citroensap
- handje platte peterselie, fijngehakt
- 1 theel vers salieblad, fijngesneden
- peper uit de molen & zout naar smaak (ca. ¾ theel)
-
Verwarm de oven voor op 180o C. Vet een patéschaal of -vorm in.
-
Doe de knoflook erbij en roersmoor nog even door. Dan de peterselie en salie. Vuur uit.
-
In een keukenmachine maalt u de bonen en de eieren. Doe er de citroensap en nog wat olie bij. Maal tot het een mooie gladde massa is.
-
Vervolgens het ui-wortel-enzovoorts-mengsel erdoor doen. Pulseer dit, opdat het wel goed wordt gemengd, maar niet (te) fijn gemalen.
-
Breng op smaak met peper en zout en schep over in de patévorm.
-
Bak tot de bovenkant begint te bruinen. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet bij voorkeur een nacht in de koelkast.
-
Serveer op kamertemperatuur of gewoon koud, uit de koeling.
1. Kan dus met allerlei bonen en allerlei kruiden worden gemaakt.
3. De ervaring is dat het invetten van bakvormen met boter of olie vaak niet voorkomt dat het toch enigszins blijft kleven. Daarom bedekken we de bodem en soms de wanden met bakpapier.
21 augustus 2013
Uitstekend en zeer smakelijk! De hoofdgang van het (vegetarische) diner was een bord met een plak van deze paté, een punt sperziebonentaart en een fikse lepel quinoa-komkommer-pilav.
30 december 2014
Nog eens gemaakt, morgen op Oudjaarsavond zijn we met zijn veertienen en wordt in elk geval compleet vegetarisch gegeten.