Paté van witte bonen

21 augustus 2013
Paté van witte bonen - twee plakken.jpgUitstekend en zeer smakelijk! De hoofdgang van het (vegetarische) diner was een bord met een plak van deze paté, een punt sperziebonentaart en een fikse lepel quinoa-komkommer-pilav.

Hoeveel gram is een ½ cup ui? Hier zijn we een beetje de fout ingegaan: we zijn vergeten te wegen. De Amerikaanse maatvoering is veelal in cups (ca. 230 ml). Wij hebben een mok met exact het volume van een cup en die gebruiken we in voorkomende gevallen. Voor het omzetten van Amerikaans naar ons stelsel vullen we de mok en wegen de inhoud.
Op de keper beschouwd komt het niet zo nauw. Wel met de witte bonen en de eieren, want dat wordt de binding van de paté. De rest is smaakmaker.

30 december 2014
Nog eens gemaakt, morgen op Oudjaarsavond zijn we met zijn veertienen en wordt in elk geval compleet vegetarisch gegeten. Nu wat gewichten erbij gezet. 

1 2/3 (1,6667) cups (= 400 ml = 350 gr) gekookte witte bonen (boterbonen), dus uitgelekt; 60 ml goede olijfolie; ½ cup ui (100 gr), fijn gesnipperd; ½ cup wortel (75 gr), fijn gesnipperd; 3 tenen knoflook, fijn gesnipperd/geperst; 2 eieren; 2 eetl citroensap; ¼ cup peterselie, fijngehakt; 1 theel vers salieblad, fijngesneden; peper & zout naar smaak (ca. ¾ theel)

Verwarm de oven voor op 180o C. Vet een patéschaal of -vorm in.

Paté van witte bonen - doorgesneden.jpg

Neem een stevige pan, een kasserol. Verhit daarin wat olie en smoor de ui en de wortel, tot de glazig zijn. Dus niet te heet en voorkom bruinen. Dit duurt pakweg vijf minuten. Doe de knoflookerbij en roersmoor nog even door. Dan depeterselie en salie. Vuur uit.

In een keukenmachine maalt u de bonen en de eieren. Doe er de citroensap en nog wat olie bij. Maal tot het een mooie gladde massa is. Vervolgens het ui-wortel-enzovoorts-mengsel erdoor doen. Pulseer dit, opdat het wel goed wordt gemengd, maar niet (te) fijn gemalen. Breng op smaak met peper en zout en schep over in de patévorm.

Bak tot de bovenkant begint te bruinen. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zet bij voorkeur een nacht in de koelkast.
Serveer op kamertemperatuur of gewoon koud, uit de koeling.

Paté van witte bonen - rol - breed.jpg

OPMERKINGEN
1.   Kan dus met allerlei bonen en allerlei kruiden worden gemaakt.
2.   We hadden veel grote witte bonen (boterbonen) een nacht geweekt en daarna uren gekookt. Afgegoten was het pakweg 1,2 liter.
3.   De ervaring is dat het invetten met boter of olie van bakvormen vaak niet voorkomt dat het toch enigszins blijft kleven. Daarom bedekken we de bodem en soms de wanden met bakpapier.

Plaats een reactie