Het geheel moet pakweg 3 cm hoog worden. De onderstaande hoeveelheid is voor een (vierkant) bakblik van ca. 20 x 20 cm. Genoeg voor 16 personen als onderdeel van een maaltijd.
Anders neemt u de helft.
Verhit in een stevige pan (kasserol) wat olijfolie en smoor de sjalotsnippers, wortel en bleekselderij een tijdje tot de sjalotten glazig worden. Niet laten aanbakken. Als u ook knoflook erbij wenst: doe dit dan nu in de pan erbij. Doe de linzen erbij en schep om. Roerbak even en dan de bouillon erin en vervolgens de tomaten en het sap. Voeg peper en zout en wat chilipeper (of cayennepeper) toe.
Laat het geheel in een open pan sudderen en dikker worden. Schep geregeld om, opdat het niet aan de bodem gaat vastzitten.
Ondertussen maakt u de maïzena aan met water.
Als u vindt dat het linzenmengsel behoorlijk dik is geworden en de linzen zijn (beet)gaar, dan de maïzena erbij doen en nog een poosje laten inkoken.
Proef af en eventueel nog wat peper, zout of chilipeper erbij.
Stort in een bakblik c.q. cakevorm.
Laat afkoelen.
Laat in de koelkast verder stijf worden.
Kiep het linzenbrood voorzichtig uit de vorm – het breekt snel, maar dat merkt u vanzelf – en snijd er blokjes van.
8 augustus 2013
Ik had speciaal voor Julia Bocatius een vegetarisch maal samengesteld, met o.a. ook Kabak Mücver, kikkererwtenkomkommersalade, radicchio met provolone en het dessert was een pruimenclafoutis.
Niemand miste vlees of vis. Iedereen heeft zich haast letterlijk vol gevreten want de de Monty Python-film The Meaning of Life, waarin een extreem dikke man zich letterlijk kapot eet, kwam ter sprake. En dat wil wat zeggen.