Licht pittige curry, rijk aan groenten (pompoen, wortel, snijbiet, ui) en vis, wat wil een mens nog meer?
- 400 ml kokosmelk (blikje)
- 2 st ui grof gehakt
- 1 à 2 eetl groene Thaise currypasta
- 350 ml visbouillon
- 3 eetl vissaus (nam pla)
- 1 eetl ruwe rietsuiker
- 6 à 10 st gedroogde kaffirblaadjes (limoenblad)
- ½ theel kurkuma
- 1 kg pompoen geschild, in hapklare brokken
- 1 à 2 st stevige wortels in schijfjes van ½ cm dik
- 500 gr stevige witte vis (kabeljauw, zeeduivel, koolvis, heek e.d.) in brokken
- 500 gr gepelde rauwe garnalen
- 1 bos snijbiet van de nerf en in stukken
- 1 st limoen alleen sap
- verse koriander, fijngehakt
- beetje arachideolie
-
Neem een ruime wok of kasserol. Met een klein scheutje olie de ui hard bakken. Neem een ruime wok of kasserol. Met een klein scheutje olie de ui hard bakken.
-
Als de ui bruin begin te worden, de visbouillon en kokosmelk erbij doen. Laten "smelten" en doorroeren. Kaffirblaadjes, kurkuma en de currypasta mogen er dan ook bij.
-
Doe de wortel erbij en na vijf minuten ook de pompoen. Laat in plm tien minuten gaar worden – let op: pompoenafhankelijk.
-
Doe de vis en garnalen erbij. En wat vissaus. Niet te veel, proeven! Dat geldt ook voor de suiker. Schep goed om en doe dan de in stukken gescheurde snijbiet er door en het sap van de limoen.
-
Eventjes gaar laten worden en dan serveren: ofwel in een schaal, waarover de koriander, ofwel op basmatirijst op borden, waarover de koriander.
Kan ook met citroengras, een stengel of drie en dan gekneusd.
2 november 2011
Twaalf eters en pompoen in de kelder. Nu kan je natuurlijk wachten tot de pompoen kleuren begint te vertonen, maar dan eet je telkens “oude” pompoen en de goede blijven liggen. Dat doen we vandaag dus anders.
Iedereen smulde.
4 september 2019
Het zaad van de pompoen – Marina di Chioggia – is fout. Er is gekruist. Sommige pompoenen zijn glad groen, sommige oranje. En we hebben dit ras nog wel bij een professionele zaadhandel gekocht. Maar dat zegt niets. Enfin, een van de pompoenen lijkt al een hele tijd rijp. Die gaat nu in deze curry. We hadden nog wat vis over van de Bacalhau à Alantejana, dat gebruiken we nu.
Het lijkt mij heerlijk, maar is het niet wat veel voor 4 personen?
Qua vis kan het wel wat minder, inderdaad.