Crème de cassis
U kunt van zwarte bessensap maken (klik hier) of likeur.
|
Houd zes schone flessen van minstens 0,7 liter beschikbaar. Of vijf literflessen. (Of minder, maar dan moet u de verhoudingen ook terugbrengen. En die 1½ kg bessen komt met gemak van een al wat oudere struik.) Of u heeft een hele grote vijfliterfles. |
Haal de bessen van de struik – u kunt ze ook meteen van de struik ritsen, dat scheelt werk. En daarna een paar keer wassen.
Verdeel de bessen, de blaadjes, alcohol, suiker en het water over de flessen. Schud ze de eerste week dagelijks even om. Laat alles 5 à 6 weken trekken. Zeef daarna de vloeistof door een passeerdoek (kaasdoek) of een koffiefilter. Doe de likeur in schone flessen. Bewaar ze op een donkere plek met een kurk of schroefdop op de flessen.
De ervaring met andere likeuren leert dat een tijdje liggen de smaak verbetert.
22 juni 2009
Het werd tijd om te plukken. Dit recept stond al even op onze website. Omdat we zagen dat er zo veel mensen zochten naar zwarte bessensap en bij onze site terecht kwamen, hebben we deze likeur er alvast bij geplaatst. Deze likeur is misschien geen crème de cassis, maar we gaan ons best doen. We denken erover het met zwarte bessensap te mengen. Dit sap is namelijk heel geconcentreerd.
2) Gezien de verhoudingen moet u rekenen op een likeur met rond de 30% alcohol.
Met jenever of wodka gaat het ook goed.
Ik heb vorig jaar inmaakbrandewijn gebruikt. Maar dan geen water toegevoegd, anders verdun je het teveel. Dit in verband met houdbaarheid en smaak. Receptwas zeer geslaagd.
Ik heb dit jaar een slechte zwarte bessen oogst. Ik ga daarom het zelfde recept eens proberen mer rode bessen en brandewijn. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Anjelina
Ik wil wodka (0,7 ltr) van 50% gebruiken. Hoeveel bessen, water en suiker moet ik dan gebruiken. Mvrgr. Jan
Bij ons wordt 2 liter water toegevoegd aan 1 liter 95% alcohol. Jij gaat naar pakweg 1,5 liter, dus van alles de helft hè. En dus iets minder dan 0,7 liter water toevoegen.