Yogurtlu Tatlisi

Turkse yoghurtcake

Bron: Arabesque van Claudia Roden (engelstalig)
4 eieren, gescheiden wit en geel; 130 gr zeer fijne suiker; 3 eetl bloem; 400 ml Turkse yoghurt; 1 citroen, sap en rasp

(optioneel siroop:) 160 ml water; 300 gr suiker; 1 eetl citroensap; 1 sinaasappel, alleen rasp van schil

Het is goed dat mevrouw Roden vooraf al aangeeft dat deze cake in de oven als een soufflé rijst en vervolgens inzakt.

Verwarm de oven voor op 180o C.

YoÄŸurtlu Tatlisi.jpg

Mix de eigelen met de suiker tot een bleke crème. Meng de bloem, citroenrasp en het sap erdoor tot het een mooi geheel is. En meng dan de yoghurt er goed doorheen. 
Klop de eiwitten stijf. Spatel het eiwit door het mengsel en giet over in een ingevette ronde bakvorm van ca. 22 cm diameter. (Neem bij voorkeur een anti-aanbakbakvorm.)

Zet in de oven en bak gedurende 50 a 60 minuten.

Siroop maken door de ingrediënten drie tot vijf minuten te koken en af te laten koelen.

Haal de yoghurttaart uit de bakvorm, serveer warm of koud.

22 september 2010
Ik ben in een Noord-Afrikaanse bui. Hoewel Turkije toch wel grotendeels Europees is. Naast de Tunesische stoofschotel van schaap en aubergine dit gerecht gemaakt.
Lekker.

OPMERKINGEN
Wij maken ruwe rietsuiker extra fijn in de keukenmachine.

Plaats een reactie