Brugmansia, brugmansi-nee

Het zijn forse kuipplanten, ze hebben grote bloemen die 's avonds bedwelmend geuren. En ze zijn er in de kleuren geel, wit, roze en rood. Rood?

Al jaren hebben we brugmansia's. Al zeker twintig jaar gele, die we ieder jaar vrolijk stekken en als plant zo vaak cadeau hebben gegeven, dat de ontvangers het niet leuk meer vonden. Die eerste "moederplant" hebben we nog steeds; ooit gekocht in Nieuwe-Niedorp, of all places.

Van alle kuipplanten die we hebben, is de brugmansia misschien wel de makkelijkste. Veel mest en ze is tevreden. Van klein naar groter oppotten potten met telkens een grotere maat. Als u het welletjes vindt, elk voorjaar uit de pot halen en met een mes een paar centimeter rondom van de wortelkluit afsnijden. Terug in de pot en bijvullen met nieuwe aarde. Dat is alles.

Brugmansia - sanguineaEnkele jaren geleden besloten we alle kleuren die er zijn te gaan verzamelen. En zoals we dat plegen te doen: uit zaad opkweken.
Eerst de roze versie, toen de witte en uiteindelijk, 2008 of 2009, de bloedrode: brugmansia sanguinea.

We bestelden het zaad bij het immer onvolprezen Thompson & Morgan. Vier planten kweekten we uiteindelijk op.
Verwachtingsvol haalden we ze in mei uit de warme kas. Ze groeiden en ja, uiteindelijk vormden zich de enorme bloemknoppen. Half september gingen ze open.

 

Wit.

Weer wit.

 

 

Als kuipplant is de brugmansia makkelijk en haast niet kapot te krijgen. Weggesnoeide stengels die op de composthoop zijn gegooid, schieten wortel. (In het vorstvrije binnenste van een hoop overleven deze "stekken" makkelijk.) Meer over brugmansia, op Wikipedia (in het Duits, het meest volledig) of kijk eens hier.

NB Alle foto's, behalve die bij de sanguinea, zijn eigen foto's. De sanguinea is geleend van graines.be. Misschien daar het nieuwe zaad maar eens bestellen….

4 gedachten over “Brugmansia, brugmansi-nee”

 1. Geachte heer/mevrouw, ik ben op zoek naar een stek/plantje van de brugmansia sanguinea, maar het lukt me niet.
  Misschien kunt u mij helpen, want zou hem zo graag willen hebben.
  Ik hoop van u te horen.

  Beantwoorden
  • Ik zou wel willen, maar ik weet net zo veel als u. We hebben inmiddels geen brugmansia’s meer. We hadden te veel kuipplanten 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie