Het allermooiste kookboek

Meesterwerk

Smaakvrienden Groenten cover 320x320De indruk die het boek bij je achterlaat is moeilijk onder woorden te brengen. De mooie uitvoering, de inspirerende teksten, de prachtige grafische vormgeving. Het is een atypisch werkstuk. We hebben er acuut de pest over in dat er al zoveel waardeloze kookboeken bestaan het titels als ‘het ultieme/complete XYZ-kookboek’. Want dit is werkelijk een werkstuk dat die titel mag hebben. Een meesterwerk van een meesterkok. Zeven jaar heeft Angélique Schmeinck eraan gewerkt. En dat zie je.


Kom op! Probeer het eens!

Het allermooiste kookboek - smaakvrienden.pngWaar hebben we het over? We hebben het over creativiteit, kooktechnieken, combineren en groenten. Angélique weet je met haar woorden enthousiast te maken. Ze daagt je uit te spelen met ingrediënten. Kom op! Probeer het eens! Je hoort het haar zeggen. En dan ga je het ook proberen.

82 Groenten (en wat paddenstoelen) staan centraal. Per groente twee bladzijden. In de centrale cirkel staan technieken (bakken, glaceren, grillen enz.) en bereidingen (bavaroise, coulis, ovenschotel, enz.) Eromheen staan groenten, kruiden, fruit/noten, dressings en sausen, meelspijzen, vis-schaal-schelpdieren en vlees-wild-gevogeltes die bij een gekozen groente passen. De smaakvrienden. Alles in een oogopslag. Met een B voor de boezemvrienden (ingredienten die heel goed samengaan) en S voor spannende vrienden. En natuurlijk gewone vrienden.

Boezemvriendenrisotto

Een live voorbeeld. Uit de keuken van MergenMetz. Ik heb prei. Die wordt in het boek op de pagina’s 138-139 beschreven. En ik ontdekte nog paprika’s in de koelkast. En hé, wat zie ik? Prei en paprika zijn boezemvrienden! Net als knoflook, wortel, venkel, zeekraal, crosnes, kidneybonen. Groene kool, linzen, shiitakes, enzovoorts zijn ook vrienden van prei. Maar ik houd het bij prei en paprika. Bij de meelspijzen staat dat onder andere risottorijst een boezemvriend van prei is en bij fruit-noten is dat bijvoorbeeld walnoot. Dat heb ik allemaal. En bij kaas-zuivel-ei staat oude boerenkaas.

Angélique stimuleerde mij aldus een vegetarische risotto te maken met prei, paprika, walnoot (en natuurlijk ui, knoflook) en oude kaas. Vijf, maximaal zeven ingrediënten. Dat weet iedere kok, en dat zegt Angélique ook nog eens. Want zelfs in die details is het een compleet werk. Het resultaat was niet verkeerd. “Lekker,” zei René.

Kooktechnieken en bereidingen

Na enkele bladzijden inspirerende en uitdagende tekst over hoe je zelf gerechten kan samenstellen en 82 groenten en paddestoelen over telkens twee pagina’s verdeeld begint op pagina 203 het onderdeel kooktechnieken en bereidingen. U leest daar over bakken, barbecue, barderen en baverois (groentebaverois) via konfijten (hmmm in ganzenvet gekonfijte asperges) tot de wrap. Allemaal komen ze aan de orde. Niet zo uitgebreid als de groentes en hun vrienden, maar wel compleet. U wordt namelijk wel geacht iets op kookgebied te kunnen. Basisrecepten voor roomsaus, bechamel, sabayon, groentebouillon enzovoorts geeft Schmeinck wel.

Breinflitsen

Het allermooiste kookboek - breinflitsen.pngCreatief culinair denken. Een brain drain van Angélique kunnen we het laatste noemen. Ze geeft 33 flitsen die voor haar en voor u en mij, kortom de lezer, een bron van inspiratie vormen. Een flits kan een smaakthema zijn (bitter) of een groente (tomaat, aardappel) of zelfs de groentekalender. 

Neem umami, de vijfde basissmaak gekoppeld aan het aminozuur glutamaat. Zin in hartigheid? Laat u inspireren: vlees? Nagelholt bijvoorbeeld. Groenten? Verse paddenstoelen, sojabonen, zongedroogde tomaten. Van die dingen. Wow! Wat een boek.

Cadeau geven en om te hebben

Zelf stond ik op het Smaakfestijn 2010 bij de stand van Chocoweb. Opeens stond mrs. M voor mij. Ze glunderde.
“Jij mag van mij geen kookboeken meer kopen, maar ik wel,” lachte ze en van achter haar rug haalde ze het boek Smaakvrienden.
“Echt iets voor jou!” ze ze. Mrs. M, mijn schat. Als mede-organisator van het festijn wist ik wel dat we het erover hebben gehad of en hoe Angélique haar boek kon presenteren. Maar dit programmaonderdeel was aan mijn aandacht ontsnapt. Dus ik was verrast, ontroerd en laaiend enthousiast.

Het is een boek van 2 kg. Zo’n 400 pagina’s en dat voor nog geen veertig euro. Met drie linten die u als bladwijzer kunt gebruiken.

Ik zou zeggen: iedere zichzelf respecterende koker zou dit boek in huis moeten hebben. En het is he-le-maal niet erg om het cadeau te krijgen.

titel Smaakvrienden
auteur Angélique Schmeink
formaat 24×24 cm
pagina’s 400
illustraties ca. 300
uitvoering gebonden
ISBN 978-90-89101-86-0
NUR 441
prijs € 39,95

Meer info

www.smaakvrienden.nl (site bij het boek, met veel plaatjes en bestelinfo)
www.tastetotaste.nl (Angélique haar eigen site)

1 gedachte over “Het allermooiste kookboek”

  1. Bijna dagelijks gebruik “smaakvrienden groenten” een geweldig boek die je vanuit de groenten snel laat zien wat je waar mee kan combineren. Ik ben nog niet toegekomen om de theorie te lezen. Maar zoals ik het gebruik (wat heb ik nog in huis wat met elkaar te combineren is en hoe kan ik het bereiden) heeft al heel veel spannende nieuwe recepten opgeleverd die ook nog eens heel gezond zijn. Ik ben nu zover dat ik al mijn andere kookboeken / dieetboeken / etc. aan de kant gegooid hebt (ga verkopen …) zodat ik met het geld ook smaakvrienden fruit kan kopen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie