Deze dadelmousse is een eenvoudig maar o zo lekker Spaans dessert van verdikte vla met gepureerde dadels.
- ½ ltr melk
- 3+2 eetl kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 3 st eierdooiers
- 1 st eiwit
- 30 st dadels ontpit
- 2 eetl maizena
- 1 eetl bloem
-
Eerst een vla maken: Breng in een steelpan de melk met daarin het kaneelstokje en de drie eetlepels suiker aan de kook. (Pas op voor overkoken!)
-
Zeef de maïzena en de bloem en klop deze tezamen met de drie dooiers en de rest van de suiker tot een mooi papje. (Nou ja, behoorlijk dik papje.)
-
Doe een klein beetje hete melk erbij, roer door en misschien nog een beetje melk en roer weer door. Giet vervolgens het geheel bij de melk in de steelpan. Kook heel zachtjes en roer. Een minuut of vijf. Een dikke vla ontstaat al snel.
-
Van vuur af, kaneelstokje eruit, af laten koelen.
-
Het dadels ontpitten is een makkelijk werkje met de hand. Maar kleverig. Houd een paar dadels achter: halveer ze en iedere mousse krijgt straks een halve dadel erop.
-
De rest van de dadels in de keukenmachine of blender of beker met staafmixer pureren. Dat is stevig werk.
-
Als de vla voldoende is afgekoeld, deze erbij. Pureer het geheel. (Dat duurt even; het is leuk om snippertjes schil erin te zien.)
-
Klop in een schaal het eiwit met een snufje zout stijf met fraaie pieken (als het goed is, kunt u de schaal ondersteboven houden – ja, dat kan altijd, maar in dit geval blijft de eiwit gewoon hangen.)
-
Spatel voorzichtig het eiwit door de dadelpuree. Schep over in schaaltjes, halve dadel erop en zet enkele uren in de koeling.
1) Wij gebruiken ongeraffineerde rietsuiker – panela, ook bekend als oersuiker.
2) Zou ook goed gaan met een fris bolletje vanilleijs.
3) Misschien is het eens een idee het zonder maizena en bloem te doen, maar met heuse vanillevla: crème anglaise
25 augustus 2010
Ja, ja, dadelmousse. Want na een Spaanse stoofpot met sperziebonen en schaap hoort ook een Spaans dessert te worden geserveerd. Bijzonder. Wel heel basic met die bloem en maïzena. Iedereen vond het erg lekker. Zoveel dadels per persoon.
15 augustus 2019
Negen jaar later – tempus foetsie – weer gemaakt. Een Spaans-Portugees – zeg maar: Iberisch – diner. Vooraf de salade met mojama en kapperappeltjes, daarna de bacalhau à Alantejano en dit was het dessert. Het ging er goed in, om die woorden maar eens te gebruiken 🙂