Een monumentaal document: Onze Nederlandse Huisdierrassen

Dit jaar is door de VN uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. En vandaag presenteerden Wilma en Ad Taks op de Dag van het Levend Erfgoed hun boek met alle Nederlandse huisdierrassen. Dan hebben we het over koeien, paarden, schapen, geiten, etcetera.

Minister Gerda Verburg afgetroefd

Wij waren op deze unieke dag in Liempde aanwezig in onze rol van bestuurslid van de Vereniging het Nederlands Bonte Bentheimer Landvarken. Vanmorgen waren we al vroeg aanwezig en op de stand naast ons pakten Ad en Wilma Taks dozen met boeken uit. Vers van de pers. Mooi boek. Kopen.

Een monumentaal document - cover Onze Nederlandse Huisdierrassen.jpg

"Ik heb de eerste al verkocht," riep Wilma wat later naar Ad.
"Ben ik echt de eerste koper?" vroeg ik haar. Binnen in mij ontstak zich een vreugdevuurtje. Dat mijdit was overkomen. De officiële presentatie zou namelijk later deze dag plaatsvinden. Demissionair minster Gerda Verburg en SZH-voorzitter Geert Boink zouden de eerste exemplaren overhandigd krijgen.
"Nee, dat is mijn schoonmoeder," zei Wilma.
"Nummer twee is niks. Anders had ik wel een handtekening en opdracht laten schrijven," bromde ik licht teleurgesteld.

Een monumentaal document - vignetten bij Chaams hoen.jpg

Maar het is een prachtig werk. Ad en Wilma hebben het niet in het voorwoord geschreven schrijven, maar durven het wel te zeggen:alle Nederlandse huisdierrassen. Meest ook erkend door de SZH. Van elk dier is een fraaie foto met zijn eigenaar gemaakt en een pagina tekst geweid aan de eigenschappen en de geschiedenis. Bovendien voorzien van een kleine tot grote serie vignetten. Zoals links hiernaast van het Chaams Hoen. Erkend door de SZH, het slakje vanSlow Food, dat er een speciaal zgn presidium voor heeft in het leven geroepen, etcetera.

Om het boek een beetje door te bladeren, klikt u hier.

Biodiversiteit is ontzettend belangrijk

Een monumentaal document - Nelleke met Fries Melkschaap.jpgBiodiversiteit, zowel bij dieren als bij planten, is ontzettend belangrijk. Genetisch materiaal blijft zo behouden. Hoe vaak grijpen fokkers en telers voor veredeling wel niet terug op oude rassen. En hoe vaak zijn deze al niet verloren gegaan omdat in de industriële aanpak van ons voedsel alleen nog aandacht was voor die ene koe, dat varken of die sperzieboon die recht en 10 cm lang is, makkelijk om machinaal te verwerken en in te maken, maar die kraak noch smaak heeft. (Foto:Nelleke Meersma met een Fries Melkschaap)

Ga niet naar de boekwinkel

Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven. Wilt u het bestellen, ga dan naar de website www.onzenederlandsehuisdierrassen.nl. Voor een luttele € 28,50 + € 3 verzendkosten is het de uwe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wij is in deze context geen pluralis majestatis, want mrs. M en schrijver dezes vervullen gezamenlijk de rol van één bestuurslid. Althans, dat was de afspraak. De praktijk is twee.

Plaats een reactie