Zachte koolrabisalade

Zachte koolrabisalade

Deze koolrabisalade is kort gekookte reepjes koolrabi met een mayonaise-mosterd dressing en, zo je wenst, wat peterselie of verse tijm. En voor de omnivoren mag er ook nog ham door.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: Odin (2008)
Ingredienten
  • 2 st koolrabies
  • wat zout
  • 3 eetk mayonaise of crème fraîche
  • 3 eetl yoghurt
  • 2 theel mosterd
  • verse peterselie en/of tijm, fijngehakt optioneel
  • gekookte ham in reepjes optioneel
Bereiding
  1. Schil de koolrabi's en snijd ze in plakken. Kook deze in à 4 minuten in gezouten water beetgaar. Laat uitlekken en afkoelen. Snijd de plakken in smalle reepjes.

  2. Meng de mayo, yoghurt en mosterd tot een dressing en meng deze door de koolrabi. Af laten koelen (in de koelkast).

Opmerkingen

1. Op de Odin-site staat erbij: “Luxe variatie: Voeg reepjes ham, zalm of stukjes salami toe.” Ham lijkt een tof plan. Misschien dan geen of een heel klein beetje niet-grove mosterd.
2. De koolrabi met de mandoline in dikke reepjes snijden en dan blancheren lijkt wel iets makkelijker.

3 juli 2008
Koolrabisalade, gekookt. “Hmmm. Alleen rauwe koolrabi kan echt lekker zijn,” dacht ik en dat denk ik nog steeds. Maar dit is een erg lekkere salade, mits je ervoor zorgt dat de koolrabi niet te gaar is.

18 juli 2024
In zestien jaar niet meer gemaakt, op de site stond ook geen foto erbij. Vandaag de laatste koolrabi’s van de eerste zaai uit de grond gehaald. De volgende staan alweer een poos in de grond. Veel planten zijn beschadigd door de slakken, dus we maken van de brokken deze salade. Dit keer met reepjes gekookte ham. En grove mosterd. Het was een uitstekende salade, voor ons hoofdgerecht.

Plaats een reactie

Waardering