Een stevige puree van aardpeer en aardappel met wat knoflook. Goed bij wild of lever.
- 750 gr aardappelen (kruimig type)
- 500 gr aardperen
- roomboter
- melk
- 3 tenen knoflook, ontveld en gekneusd – beter andersom dan gaat het velletje er makkelijker af
- zout en peper uit de molen
- nootmuskaat
-
De verhouding aardappel: aardpeer dient geschild ca. 3 : 2 te zijn. Aardappelen schil je dun, aardperen nogal grof.
-
Stoom de aardperen in 12 minuten gaar.
-
Doe de knolfook bij de aardappelen in de pan.
-
Smelt een klontje roomboter in wat melk. Niet te veel, want aardperen behouden nogal wat vocht.
-
Kook de aardappelen (bijna) gaar en doe op het laatst de aardperen er nog even bij.
-
Afgieten.
-
Draai het geheel van aardappelen, aardperen en knoflook door de passe-vite.
-
Roeren en met de gesmolten botermelk op de juiste substantie brengen.
-
Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
9 december 2005
Voor het eerst gemaakt met onze nieuwe kookclub bij Cook Down in Heelsum. Ik wilde wel eens wat anders met aardperen dan soep. Goede puree – we hadden er een hertenbiefstukje op en spruitjes (met spek) erbij en stoofperen.
6 maart 2022
Nog eens gemaakt, nu voor de foto’s en eigenlijk een heerlijk gerecht: met gebakken lamslever, rode ui en plakjes yacon. (Het gerecht zelf is vegetarisch.)