Groenlofstamppot

1200 g aardappels; 3 kroppen groenlof (> 600 gram), in smalle repen; 2 ui, fijn gesnipperd; scheut azijn, dragonazijn; scheut melk; 200 g gerookte spekblokjes; een klontje boter; peper en zout; 100 gr kaas, geraspt

groenlofstamppot - zijkantKook de aardappels gaar en giet ze af. Bak ondertussen de spekblokjes in boter uit; bewaar ze en doe vet weg. (Ui op een gegeven moment gaan meebakken met de spekjes.) Stamp de aardappels met melk, azijn, uisnippers en kaas tot een smeuïg geheel. Op smaak brengen met peper en zout. Meng de groenlof en spekjes er goed door en laat het geheel nog even goed warm worden (regelmatig omscheppen).


6 november 2006
Dit is gewoon erg lekker. Marijke heeft drie keer opgeschept. (Voor ons tweeën had ik 600 gram aardappels, 2 kroppen groenlof ca. 450 gram; 1 ui enz.)

23 november 2008
Wat is er mooier dan kropjes groenlof onder de sneeuw weg te halen en deze stamppot te maken? Winterkost, deze stamppot met een heerlijk bittertje – een vergeten smaak.
Waarom is deze mooie groente amper in de winkel te krijgen? (Wel bij biologische groenteleveranciers, trouwens.)

17 september 2014
Het is niet allemaal ellende (lees dit), want de groenlof doet het goed dit jaar. Ze zeggen dat de herfst is begonnen. De bladeren vallen al voor de eerste nachtvorst. Mrs. M zei rond vijf uur: “Ik heb trek in groenlofstamppot.” Alles is van slag, ook mrs. M. Maar aldus geschiedde. En het blijft ontzettend lekker.

OPMERKINGEN
1) Mag ook zonder melk, boter en kaas. Dan wat kookvocht achterhouden.
2) De aardappels in groentenbouillon koken en een teentje knoflook mee is ook lekker.

2 gedachten over “Groenlofstamppot”

Plaats een reactie