Venkelquiche

Venkelquiche

Betrekkelijk eenvoudig te maken quiche met heerlijke knolvenkel in reepjes in smakelijk contrast met rozijnen en pijnboompitten.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: Quiches en hartige taarten (en iets anders)
Ingredienten
Deeg
  • 200 gr bloem
  • 75 gr koude roomboter
  • 1 theel zout
  • brandewijnazijn/donkere rijstazijn
  • 75 ml koud water
Vulling
  • 100 gr sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 3 eetl olijfolie
  • 2 st venkelknollen
  • cayennepeper
  • 2 eetl pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan
  • 2 eetl rozijnen, in kommetje warm water geweekt
  • 1 theel venkelzaad
  • scheut slagroom
  • 1 st citroen, sap en geraspte schil / zest
  • 1 eetl dilletopjes (gedroogd)
  • 2 eetl Parmezaanse kaas, geraspt
  • bekertje ricotta (250 gr)
  • 2 st ei
  • zout en peper uit de molen
Bereiding
Quichebodem
  1. Zeef de bloem in een kom. Snipper de boter er in kleine stukjes door. Doe het zout, de azijn en het water erbij en kneed het met de hand tot een glad deeg. 

  2. Vet de quichevorm in, rol het deeg uit op het met wat bloem bestrooide werkvlak en bekleed de vorm.

  3. Zet 30 minuten in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 255o C.

Vulling
  1. Maak de venkel schoon en snijd deze in dunne repen.

  2. Stoof de sjalotten goudgeel in de olie. Doe de repen venkel erbij en laat deze al roerend zo'n 15 minuten meestoven, tot de groente gaar is.

  3. Doe de pijnboompitten en rozijnen erbij. Breng met peper en zout en een snuf cayennepeper flink op smaak brengen. Hoog in de smaak, zoals dat heet. (Niet tè hoog!)

  4. Plet de venkelzaadjes zachtjes.

  5. Neem een kom. Roer de ricotta, room, het ei, citroensap en -rasp met het venkelzaad en de eetlepel dille door elkaar. Met peper en zout flink pittig maken.

  6. Strooi de parmezaanse kaas op de bodem van het deeg.

  7. Drapeer de venkel erover en giet de vloeistof erover uit.

  8. Bak ca. 30 minuten.

Opmerkingen
  1. Het officiële recept spreekt van brandewijnazijn, maar die heb ik niet en ik vond donkere rijstazijn wel lekker ruiken om erbij te doen.
  2. De hoeveelheid vloeistof was veel te weinig. Ik heb extra aangemaakt, met nog een ei, een restje room en wat melk.
  3. Bij mij was de venkel, doordat ik met de cayennepeper uitschoot, nogal scherp. Ik heb dus geen peper en zout meer in de vloeistof gedaan.
  4. Lekkere pittige taart – door de cayennepeper ontstond een soort nabrander…..

31 december 2007
Gemaakt voor de derde nieuwjaarsbridgedrive.

12 maart 2023
Leon komt eten. Ik wilde deze quiche maken omdat ik speciaal voor dit doel twee BIO venkels had gekocht (uit Italië…. lokaal, maar niet heus) en eigenlijk ging het om de foto’s en het recept in een nieuw format op te slaan. Zodat Google en andere zoekmachines het beter kunnen verteren.
Dat was deze quiche ook, smaakte uitstekend.
(Vermoedelijk een dikke vijftien jaar niet gemaakt. Dus in 2038 weer 🙂 )

Plaats een reactie

Waardering