Venkelquiche

Uit: Quiches en hartige taarten
Deeg: 200 gr. bloem; 75 gr. koude boter; 1 theel. zout; 1 theel. brandewijnazijn/rijstazijn; 75 ml. koud water;

Vulling: 100 gr. sjalotten; 3 eetl. olijfolie; 2 venkelknollen; cayennepeper; 2 eetl. pijnboompitten; 2 eetl. rozijnen; 1 theel. venkelzaad; 150 gr. slagroom; sap en geraspte schil van een citroen; 1 eetl. dillepuntjes (gedroogd); 2 eetl. parmezaanse kaas, geraspt; 1 ei; peper & zout

Zeef de bloem in een kom. Snipper de boter er in kleine stukjes door. Doe het zout, de azijn en het water erbij en kneed het met de hand tot een glad deeg.  Vet de quichevorm in, rol het deeg uit op het met wat bloem bestrooide werkvlak en bekleed de vorm. Zet 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 255o C. Week de rozijnen en rooster de pijnboompitten. Pel de sjalotten en halveer ze. Maak de venkel schoon en snijd deze in dunne repen. Stoof de sjalotten goudgeel in de olie. Doe de repen venkel erbij en laat deze al roerend zo'n 15 minuten meestoven, tot de groente gaar is. Doe de pijnboompitten en rozijnen erbij. Breng met peper en zout en een snuf cayennepeper flink op smaak brengen. Hoog in de smaak, zoals dat heet. Plet de venkelzaadjes zachtjes. Roer de room, het ei, citroensap en -rasp met het venkelzaad en de eetlepel dille door elkaar. Met peper en zout flink pittig maken. Strooi de parmezaanse kaas op de bodem van het deeg. Drapeer de venkel erover en giet de vloeistof erover uit. Bak ca. 30 minuten.

31 december 2007
Gemaakt voor de derde nieuwjaarsbridgedrive.

OPMERKINGEN
1.    Het officiële recept spreekt van brandewijnazijn, maar die heb ik niet en ik vond donkere rijstazijn wel lekker ruiken om erbij te doen. En waar slagroom staat heb ik kookroom (7%) gebruikt.
2.    De hoeveelheid vloeistof was veel te weinig. Ik heb extra aangemaakt, met nog een ei, een restje room en wat melk.
3.    Bij mij was de venkel, doordat ik met de cayennepeper uitschoot, nogal scherp. Ik heb dus geen peper en zout meer in de vloeistof gedaan.
4.    Lekkere pittige taart – door de cayennepeper ontstond een soort nabrander…..

Plaats een reactie