Een eenvoudige gratin met plakken aardpeer (en misschien een aardappel er tussendoor)
- 500 gram aarperen
- roomboter
- peper & zout
- 1 stuk aardappel (fikse of twee) optioneel
- Parmezaanse kaas vers geraspt
-
Verwarm de oven op 200 graden C.
Zet een pan water op, om de aardperen in te koken.
Schil de aardperen – leg ze in gezuurd water, om bruin kleuren te voorkomen. -
Als het water kookt, de aardperen erin doen.
Kook ze gaar, maar niet te papperig (dat gaat opeens heel snel, na. ca. 10 minuten). -
Afgieten en af laten koelen. Snijd de aardperen in 1 cm dikke plakken.
-
Vet de bodem van een ovenschaal in en leg de plakken aardpeer er dakpansgewijs in. Strooi er peper en zout over (voorzichtig, de kaas is ook zout).
En de Parmezaanse kaas. Leg er wat klontjes boter op en zet het in de oven tot zich een licht bruin korstje heeft gevormd. -
Laat enige minuten buiten de oven staan alvorens het op te dienen.
4 februari 2019
Dit recept stond al sinds 2007 in het systeem met de aantekening ‘niet gemaakt’. Maar vandaag was het zo ver. Aardperen kunnen ietwat op de spijsvertering inwerken in termen van krampjes en winderigheid. Niet fijn als je moet gaan sporten. Maar geen sport vanavond, dus aardpeer!
Mrs. M proefde en zei: “Mmmmmm.”
We hadden er wel één finkse aardappel tussen gedaan. Die eerst in plakken (met de mandoline) en daarna gekookt tot beetgaar.